Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya regler för signalkräfta

Från och med den 3 augusti gäller nya EU-regler för hantering av levande signalkräftor. Det innebär att det är helt förbjudet att sätta ut och odla signalkräftor. Sverige har 18 månader på sig att ta fram ett hanteringsprogram för signalkräftan med åtgärder för att stoppa signalkräftans spridning nationellt.

- Den senaste tiden har flera felaktigheter spridits om de nya reglerna, till exempel att levande kräftor inte får fiskas, säljas och transporteras. Så är inte fallet, men ytterligare reglering kan komma under 2017, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald på Havs- och vattenmyndigheten.

För att skydda den biologiska mångfalden i medlemsländerna har EU tagit fram en förordning som ska hindra spridningen av invasiva främmande arter. Enbart i Sverige har antalet invasiva arter ökat med över 30 procent de senaste tio åren och det får stora konsekvenser även för ekonomin.

Den första förteckningen till EU-förordningen omfattar 37 arter, där signalkräftan och ytterligare fyra sötvattenskräftor är listade. Arterna är hårt reglerade. För arter med stor spridning, som signalkräftan har i Sverige, gäller särskilda regler eftersom det inte är möjligt att utrota dem. Havs- och vattenmyndigheten har det övergripande ansvaret för de vattenlevande arter som omfattas EU-förordningen.

- Vi ser nu över nuvarande reglering och riskerna med hanteringen av signalkräftan. Eventuella förändringar kommer att införas tidigast 2017 och presenteras i hanteringsprogrammet. Vi har redan en arbetsgrupp med berörda parter och myndigheter för att diskutera frågorna, säger Sofia Brockmark.

Signalkräftan klassas som en invasiv främmande art inom hela EU eftersom den bär på kräftpest, en parasit som slår ut inhemska bestånd av flodkräftan. Kräftpesten kom till Sverige redan 1907, men spridningen av pesten och utslagningen av flodkräftorna ökade dramatiskt i samband med att signalkräftan importerades och sattes ut i stor skala på 1960- och 1970-talen.

- Det råder totalförbud mot utsättning av signalkräfta. Illegala utsättningar av signalkräfta är det största hotet mot flodkräftan som är rödlistad som akut hotad, säger Sofia Brockmark.

Kräftfisket i Sverige har en stor socioekonomisk och kulturell betydelse. Signalkräftor svarar för huvudelen av kommersiellt fiskade kräftor i Vänern, Vättern och Hjälmaren med en landad fångst runt 200 ton under de senaste åren. Signalkräftan är också av stor betydelse för fritidsfiske och den regionala turistnäringen i den södra delen av landet där den inhemska flodkräftan är utdöd. Signalkräftor är också en mycket viktig del av den regionala turistnäringen.

Sverige har redan genomfört en rad åtgärder för att förhindra spridning av kräftpesten, bland annat infört förbud mot att sätta ut signalkräfta i vatten där den inte har förekommit tidigare, förbud mot att föra in levande sötvattenskräftor i landet och regler för kräftpestsmittade vatten.

- I Sverige drabbas upp till ett hundratal svenska vatteområden årligen av kräftpest och över 97 procent av flodkräftbestånden har slagits ut, säger Sofia Brockmark.

Frågor och svar om hanteringen av signalkräfta

Får jag fiska signalkräfta?

- Ja, fisket på signalkräfta fortsätter på samma sätt som tidigare både för yrkesfiskare och fiskare med enskild rätt.

Riskerna för spridning av signalkräftan i fisket kommer att ses över i arbete med hanteringsprogram och kan regleras ytterligare innan januari 2018.

Får jag sätta ut eller sumpa signalkräfta i naturen?

- Nej, det är förbud mot att sätta ut eller flytta signalkräftor till eller mellan vattenområden. Detta gäller även sumpning. Inga nya utsättningstillstånd kommer att utfärdas. Illegal utsättning av signalkräftor är det största hotet mot vår inhemska flodkräfta.

Får jag sälja och transportera levande signalkräftor?

- Ja, signalkräftan får säljas och transporteras levande. Kräftorna ska vara i slutet förvar så de inte kommer i kontakt med naturvatten som sjöar, dammar, vattendrag eller hav.

Kokta kräftor bär inte på pest. För dem gäller inga nya regler för försäljning eller transport.

Riskerna för spridning av signalkräftan när den säljs eller transporteras levande kommer att ses över i arbete med hanteringsprogram och kan regleras ytterligare innan januari 2018

Länk till fler frågor och svar om hanteringen av signalkräfta

Länk till EU-förordningen om invasiva främmande arter

Länk till EU:s genomförandeförordning med förteckning över de listade 37 arterna

Fakta om signalkräfta

Fakta om kräftpest

Åtgärdsprogram för flodkräfta

Fiskeregler för signalkräfta

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktpersoner Sofia Brockmark, utredare, enheten för biologisk mångfald, tfn 010-698 65 81, mobil 076-538 62 81, e-post sofia.brockmark@havochvatten.se, Jens Persson, utredare, enheten för fiskereglering, tfn 010-698 62 44, mobil 070-761 20 37, e-post jens.persson@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Eva Kylberg/Azote

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Relaterat innehåll

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden