Gå direkt till innehåll
Nya fredningsområden och förlängd fredningstid ska ge gäddorna i Blekinges skärgård en chans att bli fler. Foto: Håkan Carlstrand
Nya fredningsområden och förlängd fredningstid ska ge gäddorna i Blekinges skärgård en chans att bli fler. Foto: Håkan Carlstrand

Nyhet -

Blekinges gäddbestånd får utökat skydd

Nu har Havs- och vattenmyndigheten beslutat om nya fredningsområden för gäddorna i Blekinges skärgård. Åtgärderna är ett första steg i arbetet med att ge det minskande gäddbeståndet en chans att återhämta sig. Bestämmelserna gäller från 1 april 2020.

Nu införs tio nya fredningsområden i Blekinge län där allt gäddfiske är förbjudet under perioden 1 januari – 31 maj. I ytterligare ett område förbjuds fiske mellan den 15 september och 31 maj. Därutöver förlängs fredningstiden i sju redan befintliga fredningsområden.

Bakgrunden till beslutet är sviktande rekrytering av kustlekande gädda och ett ökande fisketryck från både fritidsfisket och yrkesfisket på gädda inom Blekinges kustområden. Det har fått länsstyrelsen i Blekinge att be Havs- och vattenmyndigheten att fatta beslut om nya fredningsområden.

– Med de här åtgärderna vill vi minska fiskeridödligheten och minska störningarna från fisket inför och under gäddornas lektid. Förhoppningen är att fiskbeståndet får en chans att återhämta sig, säger Martin Rydgren, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Länsstyrelsen ska följa upp effekterna av beslutet och tittar också vidare på behovet av mer generella bestämmelser till skydd för gäddbestånden

Innan förslaget till fredningsområden blev verklighet har Havs- och vattenmyndigheten lyssnat på synpunkter från en rad aktörer; såväl myndigheter och kommuner som yrkes- och sportfiskare. 

Länk till sidan med föreskrifter: https://www.havochvatten.se/4.7bcdb27a153db97399332454.html

Kategorier

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden