Gå direkt till innehåll
Damanaki, Ek och Hulthén svarade barnen

Nyhet -

Damanaki, Ek och Hulthén svarade barnen

Går det att ordna en skyddad zon för allt levande i havet.

Det var en fråga från barnen till beslutsfattarna vid EU-konferensen, European Maritime Day.
- Ja, det går men det är en fråga som alla länder i EU måste lösa tillsammans, det är något som jag och bland annat er minister Lena Ek diskuterar, svarade Maria Damanaki.

Barnens frågor blev ett uppskattat inslag vid gårdagens EU-konferens, European Maritime Day, i Eriksbergshallen i Göteborg.  Ett tiotal barn hade med sig frågor om havet till EU-kommissionären Maria Damanaki, miljöminister Lena Ek och kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

På scen fanns även artistduon "Vattenmannen och Speed" som ägnar stor del av sin tid med att undervisa barn och ungdomar om övergödning, vågor, vattnets kretslopp och olika former av fiske.

Evenemanget med "flaskposten" var del i Havs- och vattenmyndighetens arbete med att lyfta fram barnens perspektiv under firande av Europas Maritima Dagar, EMD, i Göteborg.

Lena Ek fick frågan om vad som är farligast för havsmiljön och pekade bland annat på klimatförändringar som ett stort problem. Anneli Hulthén fick frågan om vad barn kan göra för att skydda och bevara våra hav och vatten.

- En viktig sak är att inte kasta skräp i våra hav och sjöar, var ett av hennes tips till barnen.

Även barnen fick svara på frågor. Maria Damanaki ville exempelvis veta om några av dem brukar fiska och alla tre ville veta om barnen kunde simma.

Artistduon "Vattenmannen och Speed" överlämnade dessutom en flaskpost med fler frågor till Maria Damanaki innan duon fick med sig alla på scen och i Eriksbergshallen i allsång med deras egen låt  "H2O", som handlar om hav och vatten.

-  Jag hinner inte svara på alla frågor nu men lovar er att ni ska få svar, lovade Maria Damanaki barnen som avslutning.

Evenemanget med "flaskposten" var del i Havs- och vattenmyndighetens arbete med att lyfta fram barnens perspektiv under firande av Europas Maritima Dagar i Göteborg.

 Här kan du se fler bilder från mötet med barnen

Ämnen

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden