Gå direkt till innehåll
Årets Havs- och vattenforum sätter pengarna i fokus: Satsa på miljön ny lönsam trend?

Pressmeddelande -

Årets Havs- och vattenforum sätter pengarna i fokus: Satsa på miljön ny lönsam trend?

24 – 25 maj är det dags för fjärde upplagan av Havs- och vattenforum i Göteborg. I år kommer landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, regeringens utredare Göran Enander och Gabriel Michanek som är professor i miljörätt.

- En röd tråd i årets program är pengar. Ses miljön inte längre som en jobbig kostnad utan en kassako? Vi låter bland annat Carl Piper, Thomas Sterner och Ylva Öhrnell svara på det, säger projektledare Pia Ahnlund.

I fjol lockade Havs- och vattenforum 450 deltagare från hela Sverige. Konferensen arrangeras av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och målet är att vara en mötesplats för alla i Sverige som jobbar med, för eller tack vare levande hav, sjöar och vattendrag.

- I år har vi väldigt många spännande talare och högaktuella ämnen. Hur kunde till exempel spridningen av högfluorerade ämnen så kallad PFAS ske till dricksvattentäkter under många år utan att upptäckas? Regeringens utredare Göran Enander ger sitt svar på den frågan, säger Pia Ahnlund.

En viktig – och alltid lika het fråga – är den svenska fiskeripolitiken. Hör landsbygdsminister Sven-Erik Bucht berätta om regeringens ambitioner inom det området, hur får han ihop ekvationen att ha ett lönsamt och ett ekologiskt hållbart fiske?

Gabriel Michanek professor i miljörätt vid Uppsala universitet, hjälper oss att reda ut snårig juridik kring vattenförvaltningen. Bland annat pratar han om vilka konsekvenser en vägledande EU-dom som rör ett fall i Tyskland kan få för svenska kommuner.

En röd tråd i årets program är miljösatsningar och pengar. Allt fler banker och pensionsbolag ställer till exempel höga miljökrav för att minimera risker med sina investeringar. Är detta enstaka satsningar eller ser vi nu en verklig förändring i synen på miljöarbete?

För att få svar på den frågan har vi bjudit in några personer som medverkat och medverkar till den här utvecklingen: Bodil Liedberg Jönsson, chef för strategiska utvecklingsprojekt Oskarshamns kommun, Carl Piper, VD Högesta Christinehofs Fideikommiss AB i Skåne, Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg , Ylva Öhrnell, ordförande i Nätverket för Hållbart Näringsliv och Peter Hermansson, VD FKAB Marine Design i Uddevalla

Britt-Marie Mattsson, prisbelönt journalist och författare, leder debatten och ställer frågor till både Sven-Erik Bucht och Havs- och vattenmyndighetens vikarierande generaldirektör Ingemar Berglund.

Andra godbitar i programmet är:

  • Hur tänka nytt och hitta metoder att göra oönskad fångst till en resurs istället för ett problem? Friederike Ziegler och Kristina Bergman från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut berättar om projektet MareValue och bjuder på marina biprodukter.
  • Kulturinitiativet Förenade förorter tog hem lagvinsten i SM i Poetry Slam i fjol. I år kommer de till HaVs- och vattenforum och ger nya perspektiv i arbetet för levande hav, sjöar och vattendrag.
  • I ett 20-tal djupdykningar handlar om de uppdrag som HaV:s experter arbetar med just nu, bland annat ekologisk kompensation, fördelning av fiskemöjligheter, havsplanering och dikesrensning i skogen.
  • På knytkonferensen dukar ett antal av forumets deltagare upp godbitar från egna aktuella projekt runt om i Vattensverige.

Havs-och vattenforum hålls på Eriksberg i Göteborg den 24-25 maj. Vi välkomnar journalister att delta!

För ackreditering skicka ett mejl eller ring till Lena Olsson, pressansvarig på HaV, tfn 010-698 68 42 eller 076-538 60 42, e-post lena.olsson@havochvatten.se.

Här kan du läsa mer om Havs- och vattenforum och ladda ner programmet

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktpersoner: Pia Ahnlund, kommunikatör och projektledare för Havs- och vattenforum, tfn: 010-698 62 73, mobil: 070-605 04 57, e-post:pia.ahnlund@havochvatten.se, Lena Olsson, pressansvarig på Havs- och vattenmyndigheten, tfn 010-698 68 42, mobil 076-538 60 42, e-post lena.olsson@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden