Gå direkt till innehåll
Dags för årets laxfiskepremiär

Pressmeddelande -

Dags för årets laxfiskepremiär

I morgon, fredag, är det dags för årets premiärfiske av lax och öring i Mörrumsån.

- Jag tror att det blir bra fiske i ån i år. Det tyder vattenföringen i ån och vädret på, säger Conny Elg, tillförordnad chef för Mörrums Kronolaxfiske.

På söndag är det premiär för havsöringsfisket på västkusten.

Klockan nio på fredag morgon går startskottet för de cirka 150 lyckliga sportfiskare som får chansen att pröva fiskelyckan i Mörrumsån. I fjor fångades 230 fiskar på premiären men många av dem sattes tillbaka i ån.

- Jag skulle tro att cirka 65 procent av all fisk som fångas återutsätts, det kan exempelvis röra sig om fisk som inte håller måttet, säger Conny Elg.

Fisket i Mörrumsån går tillbaka ända till 1200-talet och lockar varje år sportfiskare från hela Sverige och Europa. Här har kungligheter och andra storheter vadat i de starka strömmarna för att försöka dra upp en lax eller öring.

Men, den eftertraktade vildlaxen blir allt mer sällsynt och de flesta premiärfiskare får i stället nöja sig med öring på kroken. Allt färre laxar vandrar upp i ån och den vilda laxen är hotad i hela Östersjön. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, införde därför i början av mars ett totalförbud mot laxfiske med drivlinor för att skydda Östersjölaxen.

- Att de flesta fångar öring på premiären beror inte bara på att laxbeståndet försämrats. Egentligen är det lite för tidigt på året, bara ett fåtal laxar har återvänt från havet vid den här tiden. De brukar inte komma förrän en bit in i april månad, säger Håkan Carlstrand, på enheten för biologisk mångfald och fiske vid HaV.

Han ser Mörrumsån som ett bra exempel på hur man under lång tid och lokalt arbetat för att återställa den naturliga vattenmiljön och fiskebeståndet så mycket som möjligt

- Bland annat med så kallade omlöp, bäckar som löper bredvid vattenkraftverken och som tillåter laxen och andra arter att tryggt vandra upp och ner i ån, säger Håkan Carlstrand.

På Västkusten är söndagens premiär inte så fokuserad till en plats utan sker från Kullen i söder till Strömstad i norr.

- Jag tror det kommer att fångas mycket fisk längs Västkusten på söndag . Den kommer dessutom att vara i ovanligt bra kondition på grund av den varma vintern i kombination med en tidig vår, säger Håkan Carlstrand.

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden