Gå direkt till innehåll
Damanaki och Ek svarar på flaskpost

Pressmeddelande -

Damanaki och Ek svarar på flaskpost

Havs- och vattenmyndigheten vill lyfta fram barnens perspektiv i samband med EU-konferensen, European Maritime Day, i Göteborg.

Hur ser barn på haven och framtiden?

På måndag får därför några barn möjlighet att ställa sina frågor direkt till EU-kommissionären Maria Damanaki och miljöminister Lena Ek.

En av dem är Sebastian Hedar, 11 år, från Göteborg. Han undrar bland annat om det kommer att gå att bada i havet i framtiden.

- Jag tycker det är en viktig fråga för jag brukar bada om somrarna, både i havet och i sjöar. Det är spännande och jag är lite nervös inför att träffa ministrarna, men det är också roligt för det är ju inte alla som får chansen att göra det, säger Sebastian Hedar.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arrangerar mötet mellan barnen och beslutsfattarna i syfte att lyfta fram barnens perspektiv under firandet av Europas Maritima Dagar i Göteborg. I morgon är alla barn välkomna till HaV:s nya huvudkontor vid Gullbergsvass för att skicka flaskpost med frågor om havet. Svaren kommer senare att publiceras på HaV:s hemsida.

På måndag, 21  maj, får ett tiotal barn lämna sin flaskpost direkt till två av de personer som beslutar om frågor som rör Sveriges och Europas hav, Maria Damanaki, EU-kommissionären för sjöfart och fiske, och miljöminister Lena Ek.
- Det är ett väldigt bra initiativ med flaskposten och Maria Damanaki ser fram emot att få träffa barnen och höra deras frågor, säger Oliver Drewes, talesperson för EU-kommissionären.

- Det ska bli spännande att höra barnens frågor. Vi vet att havet och en god havsmiljö är viktigt för människor, inte minst för barnen, säger miljöminister Lena Ek.

EU-konferensen pågår 21-22 maj och deltagarna kommer bland annat att diskutera hur de ser på framtiden inom sjöfart, havsmiljö och forskning. Båda dagarna hålls seminarier och workshops kring årets tema “blå tillväxt”. På måndag finns även landsbygdsminister Eskil Erlandsson, infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och danske näringsministern Ole Sohn på plats i Eriksbergshallen i Göteborg.

Europas Maritima Dag, EMD, firas för femte året och för första gången står Nordsjöregionen som värd. Göteborg är utsedd till värdstad av EU-kommissionen och arrangörer är Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och regeringen.

 För mer information om "flaskposten" kontakta Havs- och vattenmyndigheten:

Kontaktperson Lena Olsson, kommunikationsenheten, tfn +46(10)698 68 42, mobil +46(76)5386042, lena.olsson@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden