Gå direkt till innehåll
HaV ger 2,4 miljoner för att öka vandringsvägar för abborre och gädda

Pressmeddelande -

HaV ger 2,4 miljoner för att öka vandringsvägar för abborre och gädda

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt 2,4 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Västernorrlands län för ett projekt vid Höga kusten.

Pengarna ska användas för att skapa fler fria vandringsvägar för abborre och gädda från havet i Sörleviken och Norafjärden. Målet är också att minska övergödningen.

Höga Kusten är ett av Sveriges mest värdefulla marina områden och de grunda vågskyddade vikarna där anses särskilt värdefulla. De är också de mest känsliga miljöerna. Utsläpp som görs inne i viken riskerar att bli kvar länge och därmed ökar risken för övergödning.

- Höga Kusten består främst av exponerad kust med stora djup nära land. Därför är de fåtal grunda vikar som finns väldigt viktiga för ekosystemen, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.

- Tyvärr finns i dag vandringshinder i flera av vattendragen, vilket hindrar fisk från att vandra upp. I Sörleviken och Norafjärden finns i dag både vandringshinder och problem med övergödning.

HaV gjorde i höstas en utlysning av pengar till landets länsstyrelser för särskilda åtgärdsprojekt riktade mot kustvatten, vikar och skär. Projektet ”Åtgärder för abborre och gädda i några kustnära vatten” som drivs av Länsstyrelsen i Västernorrlands län är ett av de projekt som valts ut för att få pengar.

De 2,4 miljonerna från HaV fördelas på tre år, från 2016 till 2018. Målet är att få fler fria vandringsvägar för abborre och gädda från havet upp till vattendrag och sjöar.

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktpersoner: Håkan Carlstrand, utredare, enheten för fiskereglering, tfn 010-698 62 40, mobil 073-059 90 90, e-post: hakan.carlstrand@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Torbjörn Lilja / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden