Gå direkt till innehåll
HaV  ger 4,7 miljoner för att förebygga skador som sälar orsakar fisket

Pressmeddelande -

HaV ger 4,7 miljoner för att förebygga skador som sälar orsakar fisket

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger drygt 4,7 miljoner kronor till länsstyrelserna för att förebygga skador som sälar orsakar fisket.

Det kan handla om förstörda fiskeredskap eller att sälen äter upp fångsterna. Problemen finns längs hela den svenska kusten men omfattningen av skador beror på vilket slags fiske man bedriver, säger Susanne Viker, utredare på HaV

Mest pengar får Norrbottens, Västra Götalands och Gotlands län.

De senaste åren har sälbestånden ökat i Östersjön, Kattegatt och Skagerrak. 1975 fanns bara cirka 4 000 gråsälar i Östersjön. I takt med att miljögifterna i havet minskat och införandet av jaktförbud så har också hälsostatusen förbättrats och bestånden växt till sig. I dag finns troligen mellan 30 000 och 40 000 gråsälar i Östersjön.

Sommaren 1988 slogs mer än halva beståndet i Skagerrak och Kattegatt ut av sälviruset PDV, Phocine Distemper Virus. 2002 var det dags för nästa virusutbrott och 2007 upptäcktes ännu ett utbrott av virusinfektion. I dag tros beståndet ligga på cirka 15 000 sälar.

- I dag ser det ut som bestånden av gråsäl i Östersjön och knubbsäl på Västkusten närmar sig en gynnsam bevarandestatus, säger Susanne Viker.

Men det ökande antalet sälar skapar också problem för det kustnära fisket. Kostnaderna för de direkta skador som sälarna orsakar fisket är stora, hårt drabbat är bland annat torsk, lax- och öringfisket. Sälarna ger sig främst på redskap som nät, fällor och ryssjor.

- Grundproblemet är att människan och sälarna konkurrerar om samma föda. Sälarna förstör mycket för det kustnära fisket, framförallt i form av skador på redskapen. Samtidigt hamnar sälar ibland som så kallad bifångst i fisket och kan då skadas av redskapen, säger Susanne Viker.

- Men det går att förebygga skador, exempelvis att använda sig av så kallade push up fällor i de norra  länen. I de södra länen är alternativa redskap som till exempel torskburar under utveckling för att förebygga de skador som sälar kan orsaka.

Pengarna tas från viltskadeanslaget och får bara delas ut till licensierade yrkesfiskare. Senast 14 februari 2014 ska länsstyrelserna redovisa hur pengarna använts.

Här kan du läsa HaV:s beslut

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktpersoner Susanne Viker, utredare, enheten för biologisk mångfald, tfn 010-698 60 76, mobil 073-089 79 67, e-post susanne.viker@havochvatten.se, Fredrik Nordwall, chef, enheten för biologisk mångfald, tfn 010-698 60 17, mobil 076 - 125 40 50, e-post fredrik.nordwall@havochvatten.se


Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Havs- och vattenmyndighetens pressbilder får användas fritt för redaktionellt ändamål i sammanhang där HaV och HaVs arbete beskrivs. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. Uppge alltid fotografens namn vid publicering.

Kontakter

Susanne Viker

utredare, enheten för biologisk mångfald

Relaterat innehåll

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden