Gå direkt till innehåll
Foto Maja Kristin Nylander
Foto Maja Kristin Nylander

Pressmeddelande -

HaV bidrar till nationell plattform för nya livsmedel

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beviljat Göteborgs Universitet sex miljoner kronor för att utveckla en nationell plattform för hållbar ekonomi, innovation och näringslivsutveckling tillsammans med Chalmers, KTH, IVL, RISE och Lysekils kommun. Projektet kommer att innehålla marin infrastruktur, testbäddar och demonstrationsmiljöer, för att utveckla nya livsmedel genom odling av fisk, skaldjur och alger samt för marin energi och teknik.

-HaV:s roll är att vara pådrivande och stödjande för forskning som ger nytta, säger Thomas Klein, tf enhetschef, enheten forskning och miljömål, HaV.

På lite längre sikt ska projektet skapa arbetstillfällen, närproducerade livsmedel och ökad kunskap om havet. På kort sikt ska en nationell plattform utvecklas som förslag till handlingsplan för en hållbar blå ekonomi inom fokusområdena, samt beskriva hur man kan bygga upp ett nationellt och internationellt nätverk, med marina forskningsaktörer, i en virtuell marin mötesplats.

-Kristinebergs marina forsknings- och innovationscenter har fått uppdraget på grund av det geografiska läget, att det fanns befintlig infrastruktur och att det är många med i partnerskapet. Detta gör att det är intressant i ett nationellt perspektiv, säger Thomas Klein.

Centret är beläget på den marina forskningsstationen Kristineberg, väster om Fiskebäckskil som idag drivs av Göteborgs universitet. Projektet kommer att pågå resten av året.

- Med nära koppling till det västsvenska maritima klustret kommer centret att stärka möjligheterna att genomföra den nationella maritima strategin och stärka det svenska initiativet kring hållbarhetsmål 14 om hav och marina resurser, säger Lena Gipperth, professor vid Göteborgs universitet.

Kontaktpersoner:

Havs- och vattenmyndigheten: tf. enhetschef Thomas Klein, thomas.klein@havochvatten.se, 010-6986049, Mobil: 076-5386049

Presskontakt: Isabella Engblom, isabella.engblom@havochvatten.se, 070-0898506

Göteborgs Universitet: Professor Lena Gipperth, lena.gipperth@law.gu.se, 076-8581227

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Kontakter

Thomas Klein

chef avdelningen för miljöanalys 010-6986049

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden