Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

HaV:s nye generaldirektör Jakob Granit: "Sunda ekosystem är inget självändamål"

Den 1 september blev Jakob Granit, 50, ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten. Möt honom i nya numret av tidningen Hav & Vatten.

Vi måste ha höga mål, men om vi går och hoppas på att Östersjön ska bli lika ren som på 1950-talet så gör vi ett misstag. Vi borde snarare enas om vad som är en acceptabel havsmiljö, säger Jakob Granit i intervjun.

Han har tidigare arbetat för biståndsmyndigheten Sida, Stockholm International Water Institute, SIWI, och lämnade en chefstjänst på Stockholm Environment Institute, SEI, för att ta sig an rollen som generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

I Hav & Vatten ger han sin syn både på vattnets roll och betydelse i ett internationellt och i ett svenskt perspektiv. Han berättar om hur det är att gå från att försöka påverka makthavare till att bli en sådan själv.

- HaV är den enda institutionen i världen som jobbar med ett helhetsperspektiv, från land och hela vägen ut till hav. Det är de där överlappen som är så spännande. Kan vi koppla ihop landbaserad planering med havsplanering?, säger Jakob Granit som tror sig kunna bidra med bland annat en pragmatisk syn på till exempel situationen och framtiden för Östersjön.

- Sunda ekosystem är inget självändamål, det räcker inte. Om ett ekosystem inte levererar en samhällsnytta ­ den kan vara ekonomisk, rekreationell eller estetisk ­ så underhålls det inte, menar Jakob Granit.

Läs hela intervjun med HaV:s nye generaldirektör i nya numret av tidningen Hav & Vatten.

Här kan du också läsa om Tjörns kommun som för fem år sedan drabbades av västkustens största oljeutsläpp. Trots en omfattande sanering finns en del olja kvar. Miljöchefen Lina Johansson berättar om sina minnen och om hur läget är i dag. Eller läs om hur flytten av Kirunas stadskärna gör att kommunen satsar på ett öppet dagvattensystem. Det är första gången som tekniken testas norr om polcirkeln, i ett arktiskt klimat.

Tidningen innehåller också ett längre reportage om den nya vågens lantbrukare som satsar på odling av fisk på land. Bland annat berättar marinbiologen Johan Ljungquist och civilingenjören Mikael Olenmark om varför de valde bort den akademiska världens institutioner mot en ladugård på Skånes landsbygd.

Årets vinnare av vattenpriset ”Sjöstjärnan” berättar om sitt arbete med att värna och vårda Emåns vatten. Och på Smögen har Fiskareföreningen Norden och Smögens fiskauktion gått samman för att återvinna gamla fiskredskap och nät. I stället för att skräpa ner i havet så får den återvunna plasten nytt liv som legobitar. 

Vi berättar om spännande projekt som är på gång i Vattensverige och dyker ner på djupet i frågan om ekosystemtjänster. Journalisten och författaren Johan Tell står för krönikan och ställer bland annat frågan: Varför anlägga en pool när man bor inom cykelavstånd från en badplats?

Vattenvännen och skogsägaren Camilla Logarn är "en eldsjäl och fixare som får saker att hända". Läs om hennes passion för skogens bäckar, åar och sjöar.

Tidningen Hav & Vatten ges ut av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och tar upp frågor som rör havs- och vattenmiljöer ur ett brett perspektiv. Den ges ut fyra gånger per år och produceras i samarbete med tidningsföretaget Offside AB som bland annat ger ut tidningarna Offside, Filter och Hunger. Tidningen vann i fjol Svenska Publishing-Priset och riktar sig främst till politiker, tjänstemän, näringsliv och andra som intresserar sig för vattenfrågor på lokal och regional nivå.

Hav & Vatten finns nu att ladda ner på vår hemsida och där kan du också anmäla dig för prenumeration

För mer information kontakta

Lena Olsson, presskontakt på HaV och ansvarig utgivare, tfn 010-698 68 42, mobil 076-538 60 42, e-post lena.olsson@havochvatten.se, Malin Avenius, redaktör, tfn 010-698 60 05, mobil 076-538 60 01, e-post malin.avenius@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden