Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lämna valen i fred

Den vitval som i folkmun döpts till Hvaldimir besökte Sverige i början av juni och är nu tillbaka på västkusten, efter en tur till Norge. Valen har setts i Strömstad och Koster idag 28 juni.

Havs- och vattenmyndigheten vill vädja till alla som är i närheten av valen att visa hänsyn och låta den vara ifred. Det rör sig om ett intelligent däggdjur som lätt blir stressat av båtmotorer och närgångna människor.

Se den gärna på håll. Men för att valen ska fortsätta klara sig i det vilda, och för att inte äventyra säkerheten för vare sig människor eller valen, tänk på att:

  • Gå inte i vattnet med valen
  • Rör inte valen
  • Ge honom inga objekt att leka med, som exempelvis bollar, pinnar och fendrar
  • Mata honom inte
  • Kasta inget mot honom (till exempel stenar) för att få hans uppmärksamhet
  • Sakta ned din båt (eller vattenskoter) om han är i närheten, accelerera inte och gör heller inga snabba girar

Vitval (Delphinapterus leucas) eller beluga är en tre till sex meter lång tandval som normalt lever i arktiska och subarktiska havsområden.


Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV och ange fotografens namn, tack!

Kontakter

Monica Forsell

kommunikationschef 010-698 60 04

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden