Gå direkt till innehåll
Axel Wenblad, Johan Kuylenstierna, Lena Micko, Peter Ronelöv Olsson, Anna Linusson, Christer Borg och Gun Åhrling-Rundström berättar  om sina vattenönskningar för 2017.
Axel Wenblad, Johan Kuylenstierna, Lena Micko, Peter Ronelöv Olsson, Anna Linusson, Christer Borg och Gun Åhrling-Rundström berättar om sina vattenönskningar för 2017.

Pressmeddelande -

Nytt nummer av Hav & Vatten: Sju i Vattensverige om sina önskningar för 2017

Sju inflytelserika personer i Vattensverige berättar i nya numret av tidningen Hav & Vatten om sina vattenönskningar för 2017. 

En av dem är Axel Wenblad, styrelseordförande i Världsnaturfonden, WWF.

Det finns så mycket att önska sig men det viktigaste är nog att vi samlas kring att göra Östersjön till vårt gemensamma levande hav. Det finns så många bra initiativ för att rädda Östersjön men vi måste samordna oss och hjälpas åt, säger han.

Under 2016 skedde många viktiga miljö- och vattenhändelser, bland annat inrättades världens största marina skyddade område i Antarktis, anläggningar för vattenförsörjning förklarades som riksintresse i Sverige och allt fler företag slopade mikroplaster i sina produkter. Under 2017 väntar nya utmaningar som rör hav, vatten och sjöar både i Sverige och i världen.

I det fjärde numret av tidningen Hav & Vatten berättar sju inflytelserika personer i Vattensverige om sina vattenönskningar för 2017 och om hur de själva vill bidra till levande hav, sjöar och vattendrag. De sju är Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm Environment Institute, SEI, Lena Micko, ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL, Anna Linusson vd för Svenskt vatten, Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, Gun Åhrling-Rundström, ansvarig för vattenkraft vid Energiföretagen Sverige och Axel Wenblad, styrelseordförande i Världsnaturfonden, WWF.

- Under 2017 hoppas jag att vattenfrågan lyfts ännu tydligare i det internationella samarbetet. Vatten ses också alltmer som en strategisk resurs för fred och säkerhet. Den 23 november 2016 diskuterade FN:s säkerhetsråd vatten under en hel dag. Jag hoppas att 2017 blir ett genombrott för vattenfrågan även i detta avseende, att vattensamarbete skapar förutsättning för fred, säkerhet och en positiv utveckling, säger Johan Kuylenstierna.

- Samarbetet behöver öka mellan kommuner för att få ännu bättre kompetens och resurser samt långsiktig planering av våra vattenresurser. Även mellan staten och kommunerna behöver samarbetet öka för bättre samordning, planering och krisberedskap, säger Lena Micko.

Läs mer om vattenönskningarna för 2017 i nya numret av tidningen Hav & Vatten. Den innehåller också en intervju med miljöminister Karolina Skog, ett längre reportage om skogens vatten, en djupdykning i olika metoder för rening av läkemedelsrester, nyheter från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och den samiska artisten Sofia Jannok skriver krönika om sitt besök i reservatet Standing Rock och manifestationen mot en oljeledning under Missourifloden. Sommelieren Mischa Billing är känd för sina vassa smaklökar. När hon första gången skulle provsmaka vatten blev hon tveksam; är det ens möjligt?

– När jag väl satt där med vattenglasen framför mig insåg jag att det var samma sak som att prova vin eller något annat. Det handlar om koncentration och om att söka efter referenser till smakerna, säger Mischa Billing som är det här numrets ”vattenvän”.

Tidningen Hav & Vatten ges ut av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och tar upp frågor som rör havs- och vattenmiljöer ur ett brett perspektiv. Den produceras i samarbete med tidningsföretaget Offside AB som bland annat ger ut tidningarna Offside, Filter och Hunger. Tidningen vann i fjol Svenska Publishing-Priset och riktar sig främst till politiker, tjänstemän, näringsliv och andra som intresserar sig för vattenfrågor på lokal och regional nivå.

Hav & Vatten finns nu att ladda ner på vår hemsida och där kan du också anmäla dig för prenumeration

För mer information kontakta:

Lena Olsson, presskontakt på HaV och ansvarig utgivare, tfn 010-698 68 42, mobil 076-538 60 42, e-post lena.olsson@havochvatten.se, Malin Avenius, redaktör, tfn 010-698 60 05, mobil 076-538 60 01, e-post malin.avenius@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden