Gå direkt till innehåll
När Lillgrunds vindkraftspark togs i drift i december 2007 var det världens tredje största vindkraftspark. De 48 vindkraftverken har en effekt på 2,3 MW vardera. Foto: Fredrik T Lindgren/HaV
När Lillgrunds vindkraftspark togs i drift i december 2007 var det världens tredje största vindkraftspark. De 48 vindkraftverken har en effekt på 2,3 MW vardera. Foto: Fredrik T Lindgren/HaV

Pressmeddelande -

Planer för mer havsbaserad vindkraft går ut på samråd

Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

Klimatomställningen och elektrifieringen av industrin och transportsektorn kan innebära att Sveriges elbehov mer än fördubblas. HaV har därför fått i uppdrag att ta fram förslag till ändrade havsplaner som skapar förutsättningar för mer havsbaserad vindkraft. Nu blir en samrådsversion av förslagen tillgängliga i ett nationellt samråd. HaV efterlyser synpunkter som hjälper myndigheten att ta fram de områden som är mest lämpliga för havsbaserad vindkraft.

– Samrådet är ett viktigt tillfälle att påverka. Synpunkter bidrar till att vi kan göra bättre avvägningar, vilket ger bättre förslag till havsplaner, säger Joacim Johannesson, utredare vid HaV.

Konsekvensbeskrivning som stöd i samrådet

För att alla som är med i samrådet bättre ska förstå vad förslagen till energiområden kan innebära tar HaV fram en konsekvensbeskrivning.

– Med text och karta beskriver vi vilka områden som är bättre respektive sämre för energiutvinning utifrån olika perspektiv. Konsekvensbeskrivningen kan på så sätt bidra till en välbalanserad havsplan, förklarar Jan Schmidtbauer Crona, utredare på HaV.

Färdiga förslag ska lämnas till regeringen i december 2024.

Bakgrund: Havsplanerna ger vägledning

Den 10 februari 2022 tog regeringen beslut om de första svenska havsplanerna för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. Samtidigt fick HaV i uppdrag att ändra havsplanerna, för att skapa förutsättningar för mer elproduktion i havet.

– Havsplanerna ger vägledning om hur våra havsområden ska användas. De blir därför ett viktigt underlag när det ska fattas beslut om framtida utbyggnad av havsbaserad vindkraft, säger Joacim Johannesson.

Fakta:

Samråd om förslag till ändrade havsplaner

Samrådet pågår mellan den 14 september och den 15 december. Då kan alla som vill lämna synpunkter på dem. Förslagen finns på havochvatten.se/havsplanering

Ytterligare 90 TWh

Till år 2045 beräknas Sveriges behov av el-energi mer än fördubblas, från dagens cirka 140 Terawattimmar (TWh) per år till upp mot 300 TWh per år. Uppdragets målsättning är att de ändrade havsplanerna ska skapa förutsättningar för en årlig elproduktion i havet på ytterligare 90 TWh, utöver de 20 till 30 TWh som ryms i de befintliga planerna.

Kontakter på Havs- och vattenmyndigheten:

Joacim Johannesson, utredare
joacim.johannesson@havochvatten.se
010-698 6151

Jan Schmidtbauer Crona, utredare

jan.schmidtbauer.crona@havochvatten.se

010-698 6409

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV och ange fotografens namn, tack!

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden