Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Svensk samling för havet och minskad fattigdom i coronakrisens spår

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) samlar organisationer och myndigheter för havet och minskad fattigdom. I maj möttes de i Havsplattformen mot fattigdom. De såg hur samarbete kan minska fattigdomen och rädda havet – en brådskande uppgift som växer med pandemin och coronakrisen.

Människor på landsbygden i utvecklingsländer är ofta beroende av havet, samtidigt som användningen av det kan slita hårt på miljön. Nu riskerar coronakrisen att öka fattigdomen och trycket på havet.

– Vi för samman svenska organisationer och myndigheter som arbetar för minskad fattigdom och hållbar användning av havet, säger Catarina Hedar, chef för internationella enheten på HaV. Havsplattformen samlar och identifierar hur vi kan minska fattigdomen och rädda havet. En brådskande utmaning som växer med pandemin och coronakrisen.

På mötet underströk Sveriges havsambassadör Helen Ågren allvaret och vikten av samarbete.

– Den globala handeln har gått ner en tredjedel. Turismen har avstannat. Människors möjlighet att tjäna pengar och få mat har påverkats av coronakrisen. Fler länder kan vända sig mot havet och fiske för inkomster. Då är det viktigt att bidra till hållbar användning och det som kallas blå tillväxt, säger hon.

Bred uppslutning för effektivt samarbete

Havsplattformen samlar vitt skilda organisationer och myndigheter, till exempel branschorganisationen Jernkontoret, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, Världsnaturfonden WWF, regeringskansliet, Jordbruksverket, RISE och Stockholm Environment Institute. Plattformen leds av HaV.

– Många svenska organisationer och myndigheter har mycket kunskap om både havsfrågor och fattigdom. Det är viktigt att vi jobbar tillsammans för att använda pengar och tid effektivt, för att rädda havet och minska fattigdomen. På senaste mötet med Havsplattformen hittade deltagarna många möjligheter till samarbeten, säger Catarina Hedar.

Många fattiga beroende av havet

Områden längs kusten är ofta tätbefolkade. Människorna i fattiga områden är ofta beroende av havet, samtidigt som användningen kan slita hårt på miljön. För att minska fattigdomen i sådana områden krävs både hållbar användning av havet och ekosystemen och en möjlighet att omsätta resurserna i ekonomisk tillväxt där på platsen.

Ambitiös agenda

”De globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.” Så skriver FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Sverige har höga ambitioner för att genomföra de globala målen. Havsplattformen fokuserar på mål 1 om ingen fattigdom och mål 14 om hav och marina resurser. Nästa möte i Havsplattformen hålls i höst. 

Kategorier

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden