Pressmeddelande -
500 miljoner kronor till arbetet för bättre havs- och vattenmiljö
Flygaska mot utsläpp av fosfor och syresättning av havsbottnar är två initiativ som under 2012 fått stöd av Havs- och vattenmyndigheten. Under året som gått har myndigheten beviljat anslag på ungefär 500 miljoner kronor till arbeten runt om i landet som alla syftar till bättre havs- och vattenmiljö.
Många projekt fokuserar på problemet med övergödning i hav och sjöar. Projektet med flygaska går ut på att ta tillvara aska från biobränsleanläggningar för att blanda den i vattendrag i syfte att samla upp fosfor innan det rinner ut i havet. Metoden att syresätta havsbottnar är omdiskuterad. Den ger snabba resultat, men kostnad och effekt på längre sikt är inte fullständigt utredd.
Havs- och vattenmyndigheten har under det gångna året gett nästan elva miljoner till två projekt som ska mäta ljudnivån i Östersjön och i Västerhavet. Bullernivån i haven runt Sverige är idag ganska okänd, liksom dess konsekvenser för miljön. Buller i havet stör både fisk och däggdjur och kan leda till att naturliga instinkter för jakt, flykt och parningslek rubbas.
- Havs- och vattenmyndigheten har fått in flera hundra ansökningar om bidrag. Det är väldigt positivt att engagemanget bland universitet, länsstyrelser, kommuner och organisationer är så stort. Tyvärr har vi bara kunnat bevilja ett 50-tal av ansökningarna eftersom de sammanlagt kraftigt överstiger de bidragsmedel som funnits tillgängliga, säger Björn Sjöberg, chef för Åtgärdsavdelningen vid Havs- och vattenmyndigheten.
Förutom nya initiativ inom havs- och vattenmiljöarbetet, ger myndigheten stöd till ett systematiskt kalkningsarbete, restaurering av våtmarker och vattendrag, lokala vattenvårdsprojekt och fiskevård. Dessutom har bidrag utbetalats till arbetet med att genomföra en rad olika EU-direktiv.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Havs- och vattenmyndigheten arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla.
Använd gärna våra pressmeddelanden, nyheter och bilder, men hänvisa alltid till oss. Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.