Pressmeddelande -
Åsa Romson till Göteborg: Ger regeringens syn på havs- och vattenmiljön
Klimat- och miljöminister Åsa Romson är huvudtalare vid årets Havs- och vattenforum i Göteborg den 26-27 maj.
Hon kommer att prata på temat ”Målen, makten och miljonerna”.
- Jag tror att alla besökare är nyfikna på att höra mer om regeringens ambitioner för den svenska havs- och vattenmiljön. Vi är väldigt glada över att Åsa Romson har möjlighet att delta, säger Pia Ahnlund, projektledare för konferensen.
Havs- och vattenforum arrangeras för tredje året i rad. I fjol lockade konferensen 426 deltagare från hela Sverige och i år väntas siffran bli ännu högre. Även i år finns Britt-Marie Mattsson, prisbelönt journalist och författare, på plats för att ställa frågor till både Åsa Romson och Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger.
- Britt-Marie Mattsson leder också en debatt om hur vi ska få ett hållbart fiske med bland andra representanter för Världsnaturfonden, yrkesfisket, kustkommunerna i Bohuslän och Sportfiskarna i panelen. Det blir säkert en spännande diskussion, inte minst efter all debatt om räkfisket, säger Pia Ahnlund.
- På konferensen offentliggörs också vinnaren av vattenpriset ”Sjöstjärnan”, det är första gången som priset delas ut.
Konferensen arrangeras av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och målet är att skapa en mötesplats för alla i Sverige som jobbar med, för eller tack vare levande hav, sjöar och vattendrag. Under de två dagarna får besökarna en återspegling av vad som hänt sedan sist: Vad hände exempelvis med den nationella strategin för vattenkraft, hur användes pengarna i olika miljöprojekt och har yrkesfisket reglerats i fler skyddade områden?
Andra spännande programpunkter är de 20 så kallade ”djupdykningarna”. I dessa diskussionsgrupper berättar HaV:s experter om aktuella uppdrag och frågeställningar för myndigheten. Här är några exempel:
- Vad är meningen med den svenska havsplaneringen? Vilka ska vara med och hur ska det gå till? Var kommer kommunerna in i arbetet?
- Spårbarhet av fisk – för konsumenten och för fiskbestånden. Snart får vi ett system som visar var och när fisken i butiken är fångad, om den är odlad eller vild och kanske även vilka redskap som användes.
- Hur ska ett levande jordbruk samsas med en god vattenkvalitet? Är det möjligt att nå EU:s krav på en god vattenmiljö och samtidigt behålla ett konkurrenskraftigt jordbruk?
- Hav möter vind. HaV inbjuder till dialog med vindkraftsföreträdare för att höra hur de ser på våra krav och vilka lösningar de själva har för att exempelvis skydda tumlare.
- Modern teknik för små avlopp. Kan nya kartverktyg hjälpa miljöinspektörerna att bedöma riskerna med påverkan från små avlopp?
Det blir också 30 mini-föreläsningar om spännande projekt, samarbeten och ny forskning, något vi kallar ”knytkonferenser”. I år handlar de bland annat om hur DNA-teknik kan revolutionera miljöövervakningen, om vilka effekter den stora skogsbranden i Västmanland hade på vattnet, om hur vi blir av med spökgarn i havet och om hur man kan restaurera en å och rädda kvar hotade fiskarter. Representanter från Oskarshamns kommun berättar om hur saneringen av tusen ton tungmetaller i hamnbotten ska gå till.
Havs-och vattenforum hålls på Eriksberg i Göteborg den 26 – 27 maj.Vi välkomnar journalister att delta!
För ackreditering skicka ett mejl eller ring till Lena Olsson, pressansvarig på HaV, tfn 010-698 68 42 eller 076-538 60 42, lena.olsson@havochvatten.se.
Här kan du läsa mer om Havs- och vattenforum och ladda ner programmet
För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten Kontaktperson: Pia Ahnlund, kommunikatör och projektledare för Havs- och vattenforum, tfn: 010-698 62 73, mobil: 070-605 04 57, e-post: pia.ahnlund@havochvatten.se
Ämnen
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.
Foto: Mattias Bardå.
Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.