Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ändrade laxfiske bestämmelser i Ljungan och Ume-/Vindelälven för skydd av beståndet

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ändrade bestämmelser för fiske efter lax Ume-Vindelävlen och Ljungan, från den 20 maj 2019. De nya bestämmelserna innebär stopp för fångst av lax i Ljungan och att det inte är tillåtet att fånga laxar som är 65 cm eller större i Ume- Vindelälven. I båda fallen är syftet att öka skyddet för laxbeståndet. 

För laxbestånden i dessa älvar, har under senare år, den vuxna laxen varit försvagad och haft onormalt stor dödlighet innan leken. Det har i sin tur medfört att antalet laxungar minskat markant. De bakomliggande orsakerna till dödligheten är ännu inte fastställda men bedöms bero på komplexa orsakssamband och ha sitt ursprung i Östersjön. Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt har på HaV:s uppdrag undersökt orsakerna till laxdödligheten och vi väntar också på en syntes från Göteborgs Universitet som sammanfattar det vetenskapliga kunskapsläget och identifierar kunskapsluckor avseende möjliga bakomliggande orsaker till försämrad hälsa i laxbestånden.

I Ume-/Vindelälven införs en bestämmelse om ett maximimått om 65 cm vid fångst av lax, vilket innebär att laxar som är 65 cm eller större inte får fångas. Syftet är att skydda laxhonor eftersom dessa normalt är större än 65 cm. Anledning till att maximimåttet införs är stärka skyddet för laxbeståndet.

I Ljungan införs dels en bestämmelse om att fiske av lax är förbjudet, dels ett förbjud att fiska med nät och not. Även denna bestämmelse införs för att stärka skyddet för laxbeståndet.

-Genom beslutet om ändrade bestämmelser för fiske efter lax ökar skyddet för laxbestånden, i Ume-/Vindelälven och Ljungan. HaV följer även beståndsutvecklingen för övriga laxbestånd och kommer om det är nödvändigt se över behovet att införa ändrade bestämmelser för fiske i andra älvar eller på kusten, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering. Havs- och vattenmyndigheten.

I remissförslaget föreslog HaV även ett förbud att fiska havsöring i Ljungan. Syftet var att skydda det naturreproducerande beståndet av havsöring samt att minska risken för bifångst av lax. Detta förslag kommer inte att genomföras eftersom fiske i Ljungan sker efter odlad havsöring, som sätts som kompensation för vattenkraftutbyggnaden i älven. Nedre Ljungans fiskevårdsområde har också själva redan infört bestämmelser om att vild havsöring inte får fångas och kan komma att införa andra bestämmelser för att förhindra bifångst av lax.

Länk till föreskrifter HVMFS 2019-6

För ytterligare information kontakta:

Håkan Carlstrand, utredare, fiskreglering Havs- och vattenmyndigheten, tel 010-698 62 40 mobil 073-059 90 90

Isabella Engblom, presskontakt, Havs- och vattenmyndigheten, tel 010-698 64 00 mobil 070-089 85 06

Ämnen

Kategorier

Regioner


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Ingemar Petersson/Azote.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden