Gå direkt till innehåll

Regioner: Västerbotten

Siklöjan fångas för sin rom. Foto: Linus Vedung/HaV

Siklöjebeståndet i Bottniska viken minskar

Beståndet av siklöja har minskat kontinuerligt de senaste åren. I höst kan därför max 454 ton siklöja fångas – en halvering jämfört med 2020. – Det är nödvändigt beslut för att det ska finnas fisk kvar i framtiden. Beståndet som helhet har blivit mindre och mängden unga siklöjor har minskat kraftigt, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Den 17 juni startar årets laxfiske i Bottenviken. Det är ett unikt och viktigt fiske som har stor regional och lokal betydelse.

Laxfiskepremiär i Bottenviken

Den 17 juni startar årets laxfiske i Bottenviken. Det är ett unikt och viktigt fiske som har stor regional och lokal betydelse, både för de som fiskar och för kustekonomierna. HaV:s fältkontrollanter kommer bland annat att besöka företag som handlar med lax och göra landningskontroller av den lax som tas i land.

Skarpsill är den lilla och sill den stora

Småskaligt kustfiske prioriteras med förnyade regler

HaV har beslutat om en ny tioårsperiod för överlåtbara fiskerättigheter i det pelagiska fisket efter framförallt sill, skarpsill och makrill. I beslutet höjer myndigheten kvoterna för det kustnära fisket. Avsikten är att gynna småskalighet, öka tillgången på lokalt fångad fisk och förbättra förutsättningarna för nyetablering.

Foto: Håkan Carlstrand/Havs- och vattenmyndigheten

HaV ger bidrag till organisationer för att stärka laxen med lokala aktiviteter

HaV har fördelat nästan 600 000 kr i bidrag till organisationer som under Laxens år kommer att informera och väcka intresse om laxälvar och laxbestånd. Syftet är att bevara och restaurera för att laxfiske ska kunna ske på ett hållbart sätt, genom samarbete lokalt, nationellt och internationellt.

Ändrade laxfiske bestämmelser i Ljungan och Ume-/Vindelälven för skydd av beståndet

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ändrade bestämmelser för fiske efter lax i Ume-Vindelävlen och Ljungan, från den 20 maj 2019. De nya bestämmelserna innebär stopp för fångst av lax i Ljungan och att det inte är tillåtet att fånga laxar som är 65 cm eller större i Ume- Vindelälven. I båda fallen är syftet att öka skyddet för laxbeståndet.

Beslut om skärpta regler ska ge fler vilda laxar

Beslut om skärpta regler ska ge fler vilda laxar

Yrkesfiskare och fritidsfiskare ska i större utsträckning fånga odlad lax i Östersjön för att öka skyddet av den vilda laxen. Havs- och vattenmyndighetens beslut innebär att kvoten för yrkesfisket fördelas så att fisket i högre grad sker på odlad lax. För fritidsfisket gäller att fisket med fasta redskap får starta senare och att trollingfiskare enbart får fånga odlade, märkta laxar.

500 miljoner kronor till arbetet för bättre havs- och vattenmiljö

500 miljoner kronor till arbetet för bättre havs- och vattenmiljö

Flygaska mot utsläpp av fosfor och syresättning av havsbottnar är två initiativ som under 2012 fått stöd av Havs- och vattenmyndigheten. Under året som gått har myndigheten beviljat anslag på ungefär 500 miljoner kronor till arbeten runt om i landet som alla syftar till bättre havs- och vattenmiljö.

Stopp för laxfiske i Bottenviken

Stopp för laxfiske i Bottenviken

Från och med torsdag stoppar Havs- och vattenmyndigheten fiske efter vild lax i Bottenviken. Anledningen är att den tillgängliga kvoten är uppfiskad. - Det är dock fortfarande tillåtet att fånga odlad lax i vissa områden, säger Martin Rydgren på Havs- och vattenmyndigheten.

15 miljoner för bättre fiskevård

15 miljoner för bättre fiskevård

Få tillbaka vattennivån i sjöar. Återställa vattendrag kring jordbruksmarker. Öppna upp vikar som stängts vid vägbankar. Flera åtgärder för fiskevården i hav, sjöar och vattendrag kan nu dra igång, sedan Havs- och vattenmyndigheten har fördelat 15 miljoner kronor till länen.

Minskad kalkning av försurade sjöar och vattendrag

Minskad kalkning av försurade sjöar och vattendrag

Havs- och vattenmyndigheten har fattat beslut om bidrag till kalkning av försurade sjöar och vattendrag. Totalt går 198 miljoner från havs- och vattenmiljöanslaget till åtgärder för att motverka de negativa effekterna av försurning. En minskning med 10 miljoner kronor, vilket är 5 procent mindre jämfört med föregående år.

Stärkt skydd för den vilda laxen

Stärkt skydd för den vilda laxen

Havs- och vattenmyndigheten föreslår att den svenska laxkvoten i första hand ska gå till det fiske som görs med fällor nära älvarnas utlopp, framför allt i Norrland. Samtidigt ska laxfisket i öppet hav i södra Östersjön fasas ut. Avsikten är att kunna styra fisket av lax i Östersjön så att fisket sker på de platser där bestånden är mest livskraftiga.

Tummen upp för EU:s räddningsplan om vild lax

Tummen upp för EU:s räddningsplan om vild lax

Havs- och vattenmyndigheten välkomnar EU-kommissionens förslag till flerårig plan för vild lax i Östersjön. Sverige föreslås få ett stort ansvar när miljön och fiskevården sätts i första rummet – bland annat kan varje älv få specifika mål och fångsttak.

Mätning av strömmingsbeståndet ställs in

Mätning av strömmingsbeståndet ställs in

Den svenska Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att ställa in mätningen av strömmingsbeståndet utanför Västernorrlands kust. Mätningarna har pågått i fem år och ska nu analyseras. Inte förrän efter att analyserna är klara kommer myndigheten fatta beslut om eventuella framtida åtgärder eller mätningar.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden