Gå direkt till innehåll
Dags att rensa stränderna från fult och farligt skräp igen

Pressmeddelande -

Dags att rensa stränderna från fult och farligt skräp igen

På lördag är det dags för tredje upplagan av ”Kusträddardagen”. På flera platser längs den svenska kusten kommer det att plockas skräp och göras fint, bland annat i Sotenäs, Falkenberg, Lomma och Simrishamn.

-  Det här är dagen då alla kan göra en insats för miljön. Varje år slängs många tusen ton skräp i våra hav och på våra stränder och förutom att skräpet är fult så orsakar det lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.  

Kampanjen ”Kusträddarna” arrangeras av Stiftelsen Håll Sverige Rent med stöd från bland andra Havs- och vattenmyndigheten. Kampanjen är en manifestation mot den ökande marina nedskräpningen ”Kusträddardagen” är också en del av Clean Europe Day, en dag då frivilliga runt om i Europa går ut och plockar skräp.

Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.

- Vi hoppas att det kan bli lika många eller fler som ställer upp i år. Skräpet gör inte bara våra kuster och stränder fula, det kan också göra dem farliga att vistas på, både för människor och för djur, säger Johanna Eriksson, utredare på enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor på HaV.

Mellan 4 000 och 8 000 kubikmeter marint skräp flyter varje år iland på den svenska västkusten Strandstädningen beräknas kosta kommunerna i Bohuslän mellan 5-10 miljoner kronor årligen och kostnaderna för skador på fiskeredskap och fartyg beräknas kosta svenska västkustfiskare cirka tio miljoner kronor varje år. Även fritidsbåtsägare drabbas i form av intrasslade propellrar och igensatta vattenintag.

Nedskräpningen orsakar lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar men också för betande boskap längs kusten. Djuren riskerar att trassla in sig i exempelvis plastlinor med kvävning och drunkning som följd eller att kvävas eller få invärtes skador av att de sväljer föremål. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast i tron att det är föda.

- Kusträddarna är ett mycket bra projekt som dels mobiliserar dem som redan är intresserade och engagerade och dels skapar kännedom om problemet och väcker intresse hos fler, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning på HaV.

Havs- och vattenmyndigheten stödjer i år kampanjen ”Kusträddarna” med 1,2 miljoner kronor genom anslaget ”Åtgärder för havs- och vattenmiljö 1:12”

Här kan du läsa mer om hur du, din förening, arbetsplats eller kommun kan bli en kusträddare.

Här kan du läsa mer om Clean Europe Day

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktpersoner: Björn Sjöberg, chef, avdelningen för havs- och vattenförvaltning, Tel: 010-698 60 08, Mobil: 070-819 94 62, E-post: bjorn.sjoberg@havochvatten.se, Johanna Eriksson, utredare, enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor, tfn 010-698 62 69, mobil 0767783474, e-post johanna.eriksson@havochvatten.se



Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Johanna Eriksson

utredare, enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor Marint skräp och avfall: Litter (nedskräpning) och fast avfall, Marint avfall: Spökgarn, OSPAR ICG ML (HaVs representant), Kommersiell sjöfart: Biofouling, Barlastvatten, Undervattensbuller, Energi: Undervattensbuller, Beteenden för åtgärder, Ekosystemtjänster: Praktisk tillämpning, Spökgarn, Gamla redskap 010-698 62 69

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden