Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

HaV ger två miljoner kronor till skrotning av fritidsbåtar för att skydda våra vatten

I Sverige finns i dag ungefär 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar. Bara en bråkdel av dessa skrotas och återvinns.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, avsätter därför två miljoner kronor för att få fler båtägare att vilja skrota sina gamla båtar i höst.

Gamla övergivna båtar kan läcka plast och andra farliga ämnen till våra känsliga havs- och vattenmiljöer. Med den här satsningen hoppas vi att fler båtägare blir medvetna om problemet och att fler gamla fritidsbåtar skrotas, säger Lisa Bredahl Nerdal.

I dag finns inget system för producentansvar för fritidsbåtar utan ansvaret för skrotning ligger hos den sista ägaren. Av cirka 900 000 fritidsbåtar i Sverige är över 100 000 båtar 40 år eller äldre. Antalet sjöodugliga uppskattas till 62 000 och antalet övergivna skrotbåtar till cirka 2 000.

Det finns 25 inlämningsställen för skrotning av fritidsbåtar i hela landet och totalt skrotas varje år endast några hundratal.

- Vi behöver skrota fler gamla fritidsbåtar om vi ska kunna värna om miljön. Men många båtägare avstår eftersom de tycker det är för dyrt och i stället blir båtarna liggande, på tomter, marinor, båtklubbar och i vattenbryn, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning på HaV.

- Med den här satsningen hoppas vi att fler båtägare blir medvetna om vilken miljöpåverkan gamla skrotbåtar har så att fler återvinns och skrotas.

Företaget Båtskroten AB på Muskö i Stockholms skärgård har, har genom en upphandling, fått i uppdrag att utföra tjänsten för HaV:s räkning. De ska dels informera fritidsbåtsägare i hela landet om möjligheten till skrotning till subventionerat pris, dels erbjuda en modell där de själva eller underleverantörer kan hjälpa till att hämta skrotbåtar. De båtar som skrotas ska i första hand återvinnas och företaget ska också i vissa fall undersöka om det finns rester av giftiga båtbottenfärger.

- De två miljonerna som HaV nu avsätter ingår i regeringens satsning på att minska nedskräpningen av plast i våra hav, sjöar och vattendrag. Vi hoppas att så många som möjligt tar möjligheten att skrota sin båt i höst, säger Lisa Bredahl Nerdal.

- Bolaget som fått uppdraget kommer också att samarbeta nära med det nationella nätverket Båtretur. Målet är att det ska vara enkelt att få hjälp med hela processen att ta hand om en uttjänt båt och att utveckla mer effektiva processer för återvinning av fritidsbåtar.

HaV:s medel får endast användas för att betala själva skrotningen och pengarna beräknas kunna räcka till mellan 180 och 360 båtar, beroende på längd och vikt för båten. Man kan lämna in sin båt för återvinning över hela landet.

Här är de regler som gäller för att få ta del av HaV:s satsning:

  • Båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilo
  • Transport till återvinningscentral betalas av ägaren
  • Eventuell sanering betalas av ägaren
  • Erbjudandet omfattar privatpersoner, företag och båtklubbar.
  • Erbjudandet gäller så länge pengarna räcker, dock längst till 31 december.
  • Anmäl på nätverket Båtreturs hemsida om du vill skrota din båt

Länk till nätverket Båtretur

Läs mer om skrotning av fritidsbåtar på HaV:s hemsida

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Kontaktperson: Lisa Bredahl Nerdal, utredare, enheten för havsmiljöförvaltning, tfn 010-6986333, mobil 076-538 6233, e-post lisa.bredahlnerdal@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Kat Singer

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden