Pressmeddelande -
HaV vill lyfta fram viktiga naturvärden i sjön Åsnen och Mörrumsån
Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län arbetar för att skapa en nationalpark vid sjön Åsnen i Småland.
- I området finns flera värdefulla vattenmiljöer, både i och söder om Åsnen i Mörrumsåns avrinningsområde. Därför går vi nu in och stödjer ett projekt för att lyfta fram och öka kunskapen om dessa naturvärden, säger Erik Törnblom, på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Det aktuella nationalparksområdet ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner och på gränsen till Växjö kommun. I första hand omfattas naturreservaten Agnäs, Bjurkärr och Västra Åsnens övärld som alla länkas samman av sjön Åsnen.
I Åsnen finns ett rikt växt- och djurliv och antalet arter av fiskar och vattensnäckor är betydligt större än i andra sjöar i Kronobergs län.
- Mörrumsån och dess avrinningsområde hör till de mest värdefulla vattenmiljöerna i södra Sverige, inte minst för sina lax- och öringstammar. HaV stöder sedan länge olika projekt för att skapa fria vandringsvägar i ån, säger Erik Törnblom, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.
- Men, här finns också värdefull vattenvegetation, sällsynta musslor, bottenlevande djur, växt- och djurplankton, och flera sällsynta fiskarter. Nu vill vi få en bättre helhetsbild av vattenmiljön och skapa ökad kunskap om naturvärdena.
Genom att bilda en nationalpark får ett område det starkaste skydd ett naturområde kan få. Nationalparker ska vara representativa för landskapet men också miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Huvudansvaret för Sveriges nationalparker ligger hos Naturvårdsverket men HaV ingår i arbetsgruppen för bildandet av Åsen.
HaV ger nu 175 000 kronor i bidrag till ett projekt som drivs av länsstyrelsen i Kronobergs län. Pengarna ska resultera i en rapport över vilka vattenvärden som finns i och söder om sjön Åsnen i Mörrumsåns avrinningsområde i Kronobergs län. Den ska omfatta biologiska och vattenkemiska undersökningar men också beskrivningar av fisket och vattenhushållningsbestämmelser.
- Satsningen kan ses som ett pilotprojekt, det är första gången som HaV tar en aktiv roll i arbetet med att bilda en nationalpark, säger Erik Törnblom.
- Men, vi tror att behovet av att kartlägga och lyfta fram våra vattenmiljöers värde kommer att öka, inte bara när det gäller nationalparker utan även andra skyddade och skyddsvärda områden. I detta pilotprojekt ska vi även skaffa underlag för att hitta generella modeller för att stödja detta arbete på bästa sätt
I Naturvårdsverkets nationalparksplan från 2008 ingår 13 nya områden och utvidgning av sju områden. Det finns idag 29 nationalparker i Sverige, med en areal på cirka 7 400 kvadratkilometer. Kosterhavet är Sveriges enda marina nationalpark. Invigningen av Åsnens nationalpark är planerad till 2016.
Här kan du läsa mer om planerna för sjön Åsnen
Här kan du läsa mer om Sveriges nationalparker
För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten Kontaktpersoner Erik Törnblom, utredare, enheten för biologisk mångfald, Tel: 010-698 60 92, Mobil: 076-538 60 92, E-post: erik.tornblom@havochvatten.seÄmnen
Kategorier
- västra åsnens övärld
- bjurkärr och
- agnäs
- värdefulla vattenmiljöer
- kronobergs länsstyrelse
- Kronobergs län
- sjön åsnen
- Erik Törnblom
- Havs- och vattenmyndigheten
- naturvårdsverkets nationalparksplan
- naturreservat
- vattenmiljöer i naturreservat
- tingsryd
- alvesta
- bjurkärr
- Mörrumsån
- mörrumsåns avrinningsområde
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.
Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.
Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.