Pressmeddelande -
HaV och Energimyndigheten tar fram nationell strategi för åtgärder i vattenkraftverk
Havs-och vattenmyndigheten och Energimyndigheten har beslutat att ta fram en gemensam nationell strategi för åtgärder i vattenkraftverk i Sverige där både energi- och miljöintressen tas tillvara.
Syftet med strategin är att se hur vattenkraften kan användas på bästa sätt till minsta möjliga miljöpåverkan.
Båda myndigheterna har regeringsuppdrag som rör miljö och energi, bland annat miljömålen inom biologisk mångfald och EU:s ramdirektiv för vatten.
- Vi ser att det finns ett behov av samverkan i många frågor som rör vattenkraften och därför tar vi gemensamt detta initiativ. Målet är att strategin ska kunna användas som vägledning och styrning för länsstyrelser och andra myndigheter och vara ett värdefullt underlag till regeringen i frågor som rör energi och vattenmiljö, säger Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten..
Regeringen har som mål att hälften av Sveriges energianvändning ska komma från förnybara energikällor år 2020. Vattenkraft är en förnybar energikälla som är viktig för Sveriges basproduktion av el och likaså i utvecklingen av Sveriges framtida energisystem.
- Vattenkraften väntas få en allt viktigare roll som reglerkraft för att balansera variationer i andra energikällor och i energianvändningen. Vi måste säkerställa att vi kan behålla var nuvarande vattenkraft med minimal miljöpåverkan och utreda om, och under vilka villkor, en ökning av vattenkraften i den framtida energimixen kan ske, säger Erik Brandsma, generaldirektör för Energimyndigheten
Vattenkraften är också den största, enskilda orsaken till fysisk påverkan i sjöar och vattendrag med exempelvis dammar som hindrar fisk och bottenfauna att förflytta sig inom ett vattendrag. I EU:s ramdirektiv för vatten ställs krav på mer hänsyn till fiskar, musslor och andra vattenorganismer än vad som tas i vattenkraften idag.
De vattenkraftverk som tillför den största nyttan till energisystemet är samtidigt de kraftverk som har den största påverkan på miljön. I Sverige finns även ett stort antal småskaliga vattenkraftverk med mindre miljöpåverkan, men dessa har också mindre nytta för energisystemet.
- För att klara ett allt mer dynamiskt energisystem och samtidigt uppnå Sveriges miljömål, behövs avvägningar med hänsyn taget till både miljö- och energiområdet. Strategins syfte är att skapa en tydlighet för alla inblandade om hur avvägningarna ska göras, säger Erik Brandsma.
- Vi vill ta fram en vägledning kring var miljöförbättrande åtgärder ger mest nytta och minst inverkan på energisystemet. Strategin ska ge tydligare spelregler och vägledning inför investeringar och vilken grad av miljöförbättrande åtgärder som kan krävas vid en omprövning, säger Björn Risinger.
Den gemensamma nationella strategin ska tas fram av en arbetsgrupp med representanter från Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten. Till denna kopplas en extern referensgrupp bestående av representanter från andra myndigheter, energisektorn och miljöorganisationer. Arbetet med strategin väntas vara klart nästa vår och förslaget kommer sedan att gå ut på remiss till olika myndigheter, intresseorganisationer, och miljöorganisationer.
Här kan du läsa mer om den gemensamma strategin
För mer information kontakta:
Björn Risinger, generaldirektör, tfn 010-698 60 01, mobil 070-840 41 63, e-post bjorn.risinger@havochvatten.se
Erik Brandsma, generaldirektör, tfn 016-544 20 01, e-post erik.brandsma@energimyndigheten.se
Johan Kling, Utredare, havs- och vattenmiljöenheten, tfn 010-698 66 97, mobil 076-538 61 97, johan.kling@havochvatten.se
Tobias Persson, enhetschef vid Energimyndigheten, tfn 016-544 23 14, e-post tobias.persson@energimyndigheten.se