Pressmeddelande -
HaV värnar om laxbeståndet genom nya förslag för kvotfördelning, redskapsanvändning och rapportering
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) vill öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och säkerställa att Sveriges laxkvot inte överskrids. I en remiss föreslår HaV ändrade bestämmelser för laxfiske och rapportering som möjliggör en väl fungerande fiskerikontroll.
Svenska bestånd av vild lax har visat en positiv utveckling de senaste tio åren. Detta beror till stor del av att ministerrådet successivt beslutat om lägre fiskekvoter. Men fortfarande är flera bestånd svaga, till exempel i Rickleån, Kågeälven, Testeboån och Emån. Det finns även tecken på att andra bestånd försvagas. Under senare år har flera bestånd drabbats av ökad dödlighet på laxyngel och vuxen lax främst i Vindelälven, Ljungan och Mörrumsån. Orsaker till ökad dödlighet på lax.
EU:s ministerråd tog i oktober 2018 beslut om laxkvoter för yrkesfisket i Östersjön för år 2019. HaV bedömer att det finns möjlighet att fördela 27 388 laxar till svenskt licensierat yrkesfiske och att fiske främst bör ske med fasta redskap nära älvmynningarna.
- Genom förslaget till kvotfördelning och fisketider vill vi anpassa fångstens storlek i förhållande till storleken för de enskilda bestånden. Vi ser till exempel ett särskilt behov av att skydda laxbeståndet i Ume-/Vindelälven och föreslår därför mer restriktiva bestämmelser för fiske i mynningsområdet till Umeälven, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.
Havs-och vattenmyndigheten föreslår också ändrade bestämmelser för fiske med bl.a. flytgarn och strömmingsfällor samt yrkesfiskets rapportering. En viktig del i skyddet av laxbestånden och uppföljning av fisket är den rapportering som yrkesfisket gör till HaV. HaV vill nu utveckla och förbättra rapporteringen ytterligare.
- Vi behöver få in uppgifter om antalet fångade laxar tidigare för att förbättra möjligheten att följa infiskningen och möjliggöra en bättre kontroll. Vi vill också att regelverket ska vara mer likvärdigt för alla yrkesfiskare, säger Elin Hedman, administrativ handläggare för fiskförvaltningen på HaV.
Förslaget går nu på remiss till bland annat länsstyrelser och fiskets organisationer. Remissvar ska vara inlämnade senast 8 april. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 maj 2019.
Här kan du läsa hela remissen.
För mer information, kontakta Havs- och vattenmyndigheten
Kontaktpersoner:
Beståndsstatus och kvotfördelning: Håkan Carlstrand, utredare, enheten för fiskereglering,
tfn 010-698 62 40, e-post: hakan.carlstrand@havochvatten.se
Rapportering och kontroll: Elin Hedman, administrativ handläggare för fiskförvaltning,
tfn 010-698 63 67, e-post: elin.hedman@havochvatten.se
Ämnen
Kategorier
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.
Foto: Ingemar Pettersson, Azote/Havs- och vattenmyndigheten.