Gå direkt till innehåll
Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron

Pressmeddelande -

Havsbönder om framtiden: "Odling av alger kan bli miljardindustri"

Kan odling av sjöpungar, alger och sockertång vara framtiden för våra kustkommuner?

Ja, det tror Sveriges nya havsbönder.

– Det här kommer att bli en industri att räkna med i Sverige, det är vi väldigt säkra på. Alger kan användas till allt och det finns ett jättestort intresse för dem. säger Fredrik Gröndahl, projektansvarig för Seafarm, en två hektar stor algodling på västkusten.

Seafarm är ett forskningsprojekt som drivs av Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Göteborgs universitet med marinbiologer, kemister, livsmedelsvetare, ingenjörer och ekonomer som arbetar tillsammans.

– Det här kommer att bli en industri att räkna med i Sverige, det är vi väldigt säkra på. Alger kan användas till allt och det finns ett jättestort intresse för dem, säger Fredrik Gröndahl i nya numret av tidningen Hav & Vatten där havsbönderna berättar om sina blå åkrar och hur de vill kombinera företagande och miljönytta.

Forskningsgruppen för Seafarm har också hittat nya, lämpliga områden längs västkusten där algodlingar inte krockar med transportleder, turism och naturvård.

– Vi har försökt lägga odlingarna utomskärs för att inte störa badgäster och andra. Om vi använder alla de områden som blir kvar skulle det kunna bli en miljardindustri, säger Fredrik Gröndahl till tidningen.

Vattenbruk, att odla vattenlevande organismer som fisk, kräftdjur och musslor, är egentligen inget nytt. Redan på medeltiden odlade svenska munkar karp, på 1800-talet började regnbåge födas upp och på 1970-talet kom musselodlingarna. Regeringen har också öronmärkt 14 miljoner för nya vattenbrukssatsningar i sin livsmedelsstrategi som gäller fram till 2019.

I nya numret av Hav & Vatten får du även möta Fredrik Norén och hans kollegor på Biogas Marin utanför Tjörn som bytte från mussel- till sjöpungsodling. Idag går skörden främst till biogas och fiskfoder men snart kan sjöpung vara hett på menyerna.

- Det är en sådan oerhörd potential i den här lilla påsen:60 procent bra marina proteiner och sju procent fett, varav hälften är omega 3, det vill säga mer än i fisk. Jag älskar ostron, och det här smakar väldigt likt. Hemma brukar jag woka dem, säger Fredrik Norén till Hav & Vatten.

Du får också  träffa bibliotekarierna Linnea och Jonas Sjögren som tröttnade på att sitta vid inomhus vid datorer och i stället satsade på ett tångföretag, Catxalot i Havstenssund i Bohuslän.

Läs hela reportaget om havsbönderna, skrivet av Anna Froster, i nya numret av Hav & Vatten som ges ut av Havs- och vattenmyndigheten. Tidningen tar upp frågor som rör havs- och vattenmiljöer ur ett brett perspektiv och riktar sig till alla som intresserar sig för vattenfrågor. Den produceras i samarbete med tidningsföretaget Offside AB som bland annat ger ut tidningarna Offside, Filter och Hunger.

Hav & Vatten finns nu att ladda ner på vår hemsida

För mer information kontakta:

Lena Olsson, ansvarig utgivare Hav & Vatten, tfn 010-698 68 42, mobil 076-538 60 42, e-post lena.olsson@havochvatten.se, Marit Larsdotter, redaktör, tfn 031 - 711 98 89, mobil 0707-319889, e-post redaktion@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Robin Aron

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden