Gå direkt till innehåll
Jonsereds vattenkraftverk, foto Anna Erwander
Jonsereds vattenkraftverk, foto Anna Erwander

Pressmeddelande -

Nu öppnar den nya e-tjänsten för anmälan till miljöprövning av vattenkraften

Från och med den 1 januari 2019 ska alla vattenkraftsrelaterade verksamheter miljöprövas för att få moderna miljövillkor. För att underlätta för alla vattenkraftsägare öppnar Länsstyrelsen 14 januari en e-tjänst för anmälan till miljöprövning. Genom att anmäla sig får verksamhetsutövaren möjlighet att ansöka om ersättning från Vattenkraftens miljöfond och verksamheten kan få fortsätta tills prövning sker.

Själva prövningen kommer att påbörjas först när den nationellt vägledande planen har antagits av regeringen. Men redan nu behöver kraftverksägare anmäla sig för miljöprövning. Anmälan görs på Länsstyrelsens webbplats mellan den 14 januari och 1 juli 2019. 

– Vi har tagit fram en e-tjänst så att det ska vara lätt för ägarna att anmäla sig. Det förenklar också länsstyrelsernas bedömning, där vi ser om verksamheten uppfyller kriterierna för att få ingå i den nationella planen, säger Veronica Lauritzsen, länsråd på Länsstyrelsen i Gävleborgs län, särskilt ansvarigt länsråd för vattenmiljöfrågor för länsstyrelserna.

När en ägare av vattenkraftsverksamhet anmäler sig till den nationella planen, kan ägaren få lov att bedriva verksamheten tills miljöprövningen har skett. En anmälan gör också att ägaren kan ansöka om ekonomisk ersättning från Vattenkraftens miljöfond för vissa kostnader för miljöprövning, miljöåtgärder och produktionsförluster.

– Det är angeläget att alla vattenkraftsverksamheter anmäler sig så att de kan få moderna miljötillstånd på ett samordnat sätt, vilket har stora fördelar både för verksamheten och vattenmiljön, säger Mats Svensson, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Tre myndigheter - Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät - har fått regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell plan för miljöprövning av vattenkraften. En utgångspunkt är att ägare till vattenkraftsverksamhet som saknar moderna miljövillkor behöver skaffa tillstånd enligt miljöbalken. Det omfattar alla vattenkraftverk som i dag producerar el, relaterade reglerdammar eller nedlagda vattenkraftverk.
För att förbättra och förenkla prövningsprocessen, och för att få bästa avvägning mellan största möjliga energi- och miljönytta, kommer vattenkraften att indelas i prövningsgrupper. Syftet är att miljöprövningar ska kunna kan ske i ett sammanhang utifrån avrinningsområden.

Ägare som inte anmäler sig till den nationella planen måste snarast efter den 1 januari 2019 ansöka om miljöprövning hos mark- och miljödomstolen. De kan då inte ansöka om ekonomisk ersättning från miljöfonden.
Förslag till nationell plan ska lämnas till regeringen senast 1 oktober 2019.

För mer information kontakta:
Havs- och vattenmyndigheten, Lennart Sorby, 010-6986013 eller 0727015740, lennart.sorby@havochvatten.se  

Respektive Länsstyrelse 

För förmedling av kontakter: Havs- och vattenmyndigheten, Jeanette Frykner, kommunikationsenheten,
010-69 86 133, jeanette.frykner@havochvatten.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter och hänvisa till HaV.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden