Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya HaV-rapporter om hur vattenkraften kan miljöanpassas

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, släpper nu fyra rapporter om svensk vattenkraft.

I rapporterna anger forskare från tre universitet hur de anser att vattenkraftverken kan och bör miljöanpassas.

-  Vi ser rapporterna som ett viktigt underlag i myndighetens kommande vägledning om lämpliga försiktighetsmått och bästa möjliga miljöteknik för vattenkraftverk, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning.

HaV arbetar med att ta fram en vägledning gällande lämpliga försiktighetsmått och bästa möjliga teknik för vattenkraftverk i syfte att minska deras negativa miljöpåverkan. Vägledningen ska innehålla kunskap om vilka försiktighetsmått och tekniker gällande faunapassager, fiskavledningsanordningar och vattenreglering/vattenhushållning som i dagsläget visat sig ge bäst positiv effekt på de ekosystem som påverkas av vattenkraften.

HaV kommer i vägledningen också att ge sin syn på hur ekologisk hänsyn bör ske i enlighet med miljöbalkens allmänna hänsynsregler.

-  Detta är första gången som en systematisk sammanställning av forskningsläget gällande tekniker för en mer miljöanpassad vattenkraft tagits fram. Författarna ansvarar för rapporternas innehåll men vi ser dem som ett viktigt vetenskapligt underlag i Havs- och vattenmyndighetens planerade vägledning, säger Björn Sjöberg.

Rapporterna har tagits fram av forskare vid Karlstads och Umeå universitet samt Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. De innehåller exempelvis beskrivningar av kunskapsbaserade metoder för att fastställa hur vattenkraftverken bör reglera älvar och åar för att ge förutsättningar för det vattenanknutna djur- och växtlivet.

-  Forskare vid Karlstad universitet har exempelvis funnit unika lösningar på hur fiskar kan lotsas förbi vattenkraftverken utan att skadas i kraftverkens turbiner. Ett annat exempel är att forskare vid SLU bedömt hur mycket vatten som behövs för att locka in fisk i fiskvägarna, säger Niklas Egriell, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn och projektledare för vägledningen.

-  Samarbetet med forskningsinstitutionerna runt om i landet är av mycket stor vikt för att vi på ett smart och vetenskapligt baserat sätt ska kunna komma vidare i arbetet för en mer ekologiskt anpassad vattenkraft, säger Björn Sjöberg.

Här kan du läsa rapporten "Påverkan på strömlevande fisk av anlagda lugnvatten".

Här kan du läsa rapporten "Anordningar för upp- och nedströmspassage av fisk vid vattenanläggningar".

Här kan du läsa rapporten "Ekologiska flöden och ekologiskt anpassad vattenreglering".

Här kan du läsa rapporten "Fiskvandring - arter, drivkrafter och omfattning i tid och rum".

För mer information, kontakta Havs- och vattenmyndigheten:

Björn Sjöberg, chef, avdelningen för havs- och vattenförvaltning, tfn 010-698 60 08, mobil 070-819 94 62, bjorn.sjoberg@havochvatten.se

Niklas Egriell, utredare, enheten för miljöprövning och miljötillsyn, tfn 010-698 60 86, mobil 076-538 60 86. e-post niklas.egriell@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Torbjörn Kåpe/Azote

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden