Gå direkt till innehåll
Ransonen för torskfiske ändras

Pressmeddelande -

Ransonen för torskfiske ändras

Havs- och vattenmyndigheten har idag beslutat att höja ransonen för torsk vid trålfisket i östra Östersjön. Anledningen är att ungefär hälften av den svenska kvoten ännu inte fiskats upp. Beslutet baseras på beräkningar som visar att höjningen kan ske utan risk för torskbeståndets fortlevnad, eftersom den totala fångstmängden inte kommer att överstiga den tilldelade kvoten.

Fiskekvoterna beslutas på EU-nivå och baseras på rekommendationer från den internationella havsforskningsorganisationen, ICES. Sverige har i år tilldelats en kvot på 17 000 ton torsk i det östra beståndet i Östersjön. Av denna går 3000 ton till garnfiske medan den större delen tilldelas fiskefartyg med trål. Rapporteringen till Havs- och vattenmyndigheten visar att trålfisket hittills tagit upp hälften av den tilldelade kvoten.  

- Vi kan se att fartyg som tilldelats tillstånd att tråla torsk i området inte har möjlighet att utnyttja kvoten om vi inte ökar ransonen. Fartygen får inte överlåta ransoner mellan sig. Genom att öka ransonerna beräknar vi att trålarna får bättre förutsättningar att utnyttja torskkvoten före årets slut. Om rapporter visar att trålarna fyller kvoten före årsskiftet kommer vi omedelbart besluta om fiskestopp, säger Marie Ingerup, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Från och med idag ökar ransonen från 1 ton per vecka till 1,2 ton.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla.
Använd gärna våra pressmeddelanden, nyheter och bilder, men hänvisa alltid till oss. Foton: Maja Kristin Nylander/HaV.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden