Gå direkt till innehåll

Regioner: Gotland

Det finns mängder av förlorade fiskeredskap i vatten, som orsakar problem både för djurlivet och för fisket. Genom att ta upp skräpet minskas det lidande som det innebär för fiskar, däggdjur och fåglar att fastna i redskapen. Foto: Ulf Stahre

Miljonstöd för renare hav– förlorade fiskeredskap ska samlas in

Nu kan yrkesfiskare och andra intressenter söka ekonomiskt stöd för att samla in förlorade fiskeredskap, så kallade spökgarn, i havet. Genom Jordbruksverkets havs- och fiskeriprogram och HaV:s havs- och vattenmiljöanslag finns totalt tio miljoner kronor avsatta för draggningsinsatser. HaV bidrar med tre miljoner.

Björns vrak i Stockholms skärgård. Fartyget sjönk i slutet av 1700-talet med en last av kalk som var ämnad in till Stockholm. Foto: Mikael Fredholm, CC-BY.

Myndigheter vill minska risken att kulturlämningar i havet skadas

Fisket i svenska havsområden med bottentrålar och garn riskerar att skada mer än 600 kända kulturlämningar på havsbottnen. Det uppmärksammas i en gemensam utredning från Riksantikvarieämbetet och Havs- och vattenmyndigheten (HaV). De båda myndigheterna planerar nu att, tillsammans med museer och länsstyrelser, ta fram en vägledning som ska minska riskerna.

Skarpsill är den lilla och sill den stora

Småskaligt kustfiske prioriteras med förnyade regler

HaV har beslutat om en ny tioårsperiod för överlåtbara fiskerättigheter i det pelagiska fisket efter framförallt sill, skarpsill och makrill. I beslutet höjer myndigheten kvoterna för det kustnära fisket. Avsikten är att gynna småskalighet, öka tillgången på lokalt fångad fisk och förbättra förutsättningarna för nyetablering.

Remiss om tillfälliga fisketillstånd för torskfiskare i Östersjön efter havskräfta med bottentrål

HaV remitterar ett förslag som innebär att de fiskelicensinnehavare som endast har fisketillstånd för torskfångande redskap i Östersjön med trål, ges möjlighet att ansöka om att bedriva fiske efter havskräfta med bottentrål försedd med artsorterande rist i Västerhavet. Då EU-kommissionen beslutat att förbjuda fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön från och med den 24 juli 2019.

Foto: Sjöfartsverket/Stridsmedel från andra världskriget som ligger väl inbäddat i sediment

Ny studie för att undersöka spridning av dumpat krigsmateriel utanför Måseskär och Gotland

Havs- och vattenmyndigheten ska genomföra provfiske i dumpningsområdet med kemiska stridsmedel väster om Måseskär på västkusten och sydost om Gotland, under sommaren. Det är framförallt på havskräftor och pirål som rör sig på botten runt Måseskärsvraken, men även räka som ska undersökas. Vid tidigare provtagning var värdena så låga att de inte bedöms hälsofarliga.

Ransonen för torskfiske ändras

Ransonen för torskfiske ändras

Havs- och vattenmyndigheten har idag beslutat att höja ransonen för torsk vid trålfisket i östra Östersjön. Anledningen är att ungefär hälften av den svenska kvoten ännu inte fiskats upp. Beslutet baseras på beräkningar som visar att höjningen kan ske utan risk för torskbeståndets fortlevnad, eftersom den totala fångstmängden inte kommer att överstiga den tilldelade kvoten.

Stopp för svenskt laxfiske i Östersjön

Stopp för svenskt laxfiske i Östersjön

Havs- och vattenmyndigheten stoppar årets laxfiske i Östersjön från och med måndag. All tillgänglig svensk kvot av lax är nu i det närmaste uppfiskad. - Fisketakten har varit så pass hög att vi måste stoppa nu för att inte överskrida årets kvot, som är halverad jämfört med tidigare. Spöfiske är dock fortfarande tillåtet, säger Fredrik Nordwall på Havs- och vattenmyndigheten.

Nu kan man fiska strömming vid Östersjökusten igen

Nu kan man fiska strömming vid Östersjökusten igen

Fiskare på östkusten med små garn- och trålbåtar kan nu fiska sill och strömming igen. Nu öppnar Havs- och vattenmyndigheten åter upp kustfisket vid Skåne, Blekinge, Kalmar, Gotlands, Östergötlands, Södermanlands, Stockholms och Uppsala län. - Vi tillför 100 ton för att stödja de kustnära fiskare som fångar på ett skonsamt och hållbart sätt, säger Inger Dahlgren vid Havs- och vattenmyndigheten.

Variationen i Östersjön överraskar forskare

Variationen i Östersjön överraskar forskare

Arter som lever i Östersjön uppvisar stora lokala variationer. Det visar en genetisk inventering av bland annat sill, gädda och sik som lever i havet. – Det här är viktig kunskap för att vi ska kunna förvalta de olika bestånden i Östersjön på bästa sätt i framtiden, säger professor Kerstin Johannesson, som samordnat det internationella projektet.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden