Gå direkt till innehåll
Siklöjan fångas för sin rom. Foto: Linus Vedung/HaV
Siklöjan fångas för sin rom. Foto: Linus Vedung/HaV

Pressmeddelande -

Siklöjebeståndet i Bottniska viken minskar

Beståndet av siklöja har minskat kontinuerligt de senaste åren. I höst kan därför max 454 ton siklöja fångas – en halvering jämfört med 2020.
– Det är nödvändigt beslut för att det ska finnas fisk kvar i framtiden. Beståndet som helhet har blivit mindre och mängden unga siklöjor har minskat kraftigt, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.


Inför varje års fiske av siklöja beställer HaV en biologisk rådgivning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Den ligger till grund för beslut om tillstånd och fiskets omfattning. Detta beslut tas sedan i enlighet med HaV:s och Jordbruksverkets gemensamma strategi för fiske och vattenbruk där långsiktigt hållbart nyttjande och försiktighetsprincipen är vägledande.

Beståndet varierar

Av årets rådgivning framgår att beståndet som helhet är mindre och att framför allt att mängden ungfisk har minskat med 44 procent jämfört med ett medelår sett över en längre tidsperiod. Siklöjebeståndet kan dock variera från år till år av naturliga skäl. Ungfiskproduktionen är i huvudsak kopplad till miljön men påverkas även av predation från säl och hur stort fisketrycket är. Rådgivningen är därför att det inte borde fiskas någon siklöja överhuvudtaget under 2021.

– Beståndsanalysen visar att vikarsälens konsumtion av siklöja har ökat betydligt, vilket innebär att fisket behöver begränsas, konstaterar Martin Karlsson.

– Mot bakgrund av att fisket står för en relativt liten påverkan inom siklöjebeståndets totala utbredning och i väntan på utvecklat analysunderlag gör vi dock bedömningen att vi kan tillåta ett begränsat fiske i höst. Om vi ska kunna tillåta trålfiske nästa år så krävs dock att en ny stark årsklass siklöja kommer in i fisket.

Yrkesfiskarna med i utvärdering

För att ta reda på mer om siklöjebeståndet och framtida fiskemöjligheter har HaV beslutat att finansiera en större utvärdering av analysmetoder om siklöjebeståndets struktur som kommer att genomföras under hösten.

– Utvärderingen görs i samarbete med internationella forskare. Även yrkesfisket kommer att delta i arbetet. På så vis kan vi förhoppningsvis nå hållbara lösningar som tar hänsyn både till fiskare och siklöjebestånd från ett ekosystemperspektiv, säger Mats Svensson, chef för HaV:s avdelning för havsförvaltning.

Fakta om siklöjan

Siklöjan fångas primärt för sin rom i Sverige. På sommaren är siklöjan spridd över större områden i främst Bottenviken men på hösten vandrar den in till norra Bottenvikskusten för att leka. Siklöjan är inte kvoterad av EU utan förvaltas nationellt och regleras med ett särskilt nationellt trålfisketillstånd i enlighet med Fiskelagen och Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter. Fisket regleras dessutom med områdes-, redskaps- och tidsbegränsningar.

Efter en nedgång under slutet av 1990-talet ökade fångsterna av siklöja fram till år 2004, och minskade därefter fram till 2008 för att sedan öka igen. År 2014 och 2015 fångades 1 550 ton siklöja, vilket är de största noterade landningarna sedan trålfisket inleddes på 1960-talet och drygt sex gånger så mycket siklöja som bottenåret 1998. Infiskningstaket 2020 var 880 ton.

För mer information, kontakta Martin Karlsson, utredare HaV, tel 010-698 62 42, martin.karlsson@havochvatten.se eller Mats Svensson, chef HaV:s avdelning för havsförvaltning. Tel 010-698 63 74, mats.svensson@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: /Havs- och vattenmyndigheten.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden