Gå direkt till innehåll
Älgräsäng i södra Bohuslän. Ålgräsängar är viktiga livsmiljöer för ett stort antal marina djur och växter. Foto: Per Moksnes
Älgräsäng i södra Bohuslän. Ålgräsängar är viktiga livsmiljöer för ett stort antal marina djur och växter. Foto: Per Moksnes

Pressmeddelande -

Stora förluster av ålgräs i Västerhavet

En ny studie visar att ålgräsängarna försvunnit från många områden i Västerhavet sedan 80-talet. Forskare vid Göteborgs universitet har gjort studien på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Studien visar att omfattande förluster av ålgräs har skett i Västerhavet sedan 1980-talet. Den totala arealen av undersökta ålgräsängar har minskat med cirka 45 procent (motsvarande 1 377 hektar) i jämförelse med dagens utbredning.

Använde drönare

Forskarna från Göteborgs universitet har, bland annat med hjälp av flygande drönare, studerat förändringar i ålgräsets areella utbredning. De har jämfört data från tre tidsperioder: 1980-tal, 2000-tal och 2020-tal i Västra Götalands län och i Kungsbackafjorden. Totalt undersöktes 224 vikområden.

– Under 1980-talet genomförde många kommuner noggranna inventeringar av vegetationen på grunda mjukbottnar i området. Detta utgör ett unikt material i Sverige som möjliggör en historisk jämförelse av ålgräsets utbredning säger Per-Olav Moksnes, professor i marin ekologi och förvaltning vid Göteborgs universitet, som lett studien.

Vissa ljuspunkter syns

Förlusterna av ålgräs översteg 20 procent i alla undersökta kustvattentyper, både på 2000-talet och på 2020-talet. Förlusterna var dock inte jämnt fördelade över området utan har i huvudsak skett i de norra och södra delarna av Bohuslän, samt i Kungsbackafjorden. I övriga områden har endast mindre förluster skett. Vissa ljuspunkter kan dock ses, enligt Per-Olav Moksnes.

– De största förlusterna har skett mellan 1980-talet och 2000-talet. Därefter har situationen stabiliserats och utbredningen av ålgräs har börjat öka i de flesta områden, även om det är långt kvar till 1980-talets utbredning. I området runt Hakefjorden och Sälfjorden i södra Bohuslän samt vid Sydkoster har dock omfattande förluster fortsatt efter 2000-talet, säger han.

Alger kväver

Förlusterna av ålgräs har främst skett på de grundaste delarna av ängarna (0-3 meters djup) i medelskyddade vikområden.

– Vi tror att kvävande algmattor, som ökat på grund av övergödning och överfiske, samt andra faktorer som påverkar grundlevande ålgräs, ligger bakom den kraftiga minskningen, säger Elisabeth Anderberg, utredare vid HaV.

Åtgärder för att rädda ålgräset

Viktiga åtgärder framöver för att rädda ålgräset kan vara ökat områdesskydd, återplantering av ålgräs och förbättrat kunskapsunderlag och metoder för att bedöma tillstånd och status.

– Det kan också ha betydelse att inte tillåta vissa skadliga verksamheter i, eller i närheten av, ålgräsängar när tillståndsprövningar görs, säger Elisabeth Anderberg.

Fakta ålgräs

Ålgräs (Zostera spp.) är den dominerande vegetationen på grunda mjukbottnar i Västerhavet och södra Östersjön där de bildar täta ängar som förser naturen och människan med en lång rad viktiga ekosystemfunktioner och tjänster. Ålgräsängar är viktiga livsmiljöer för ett stort antal marina djur och växter, och fungerar som barnkammare åt arter som torsk och rödspätta.

Länk till rapporten:

https://www.havochvatten.se/analys-utbredning-algras

Studien har utförts inom det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Zorro vid Göteborgs universitet (https://www.gu.se/forskning/zorro).

HaV publicerade även i början av året, tillsammans med GU, en rapport om förslag till nya metoder för att bedöma status och tillstånd av ålgräs enligt vattendirektivet. Där bedömdes även ålgräsets nedre utbredningsgräns.

Kontakt:

Göteborgs universitet: Per Moksnes, professor vid Institutionen för marina vetenskaper per.moksnes@marine.gu.se, tel 0732-576224

Havs- och vattenmyndigheten: Elisabeth Anderberg, utredare. elisabeth.anderberg@havochvatten.se, tel 010-698 61 39

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV och ange fotografens namn, tack!

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42
Media Content Panel
algrasang-i-sodra-bohuslan--per-moksnes_.jpg
algrasang-i-sodra-bohuslan--per-moksnes_.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1000 x 735, 312 KB
Ladda ner

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden