Gå direkt till innehåll
Wijkman i Hav & Vatten: "Att utnyttja naturen bör kosta mer"

Pressmeddelande -

Wijkman i Hav & Vatten: "Att utnyttja naturen bör kosta mer"

”Att utnyttja naturen bör kosta mer”. Det säger Anders Wijkman, ordförande i regeringens nya miljömålsberedning, i nya numret av tidningen Hav & Vatten.

Där kan du också läsa om hur Gotland kan tvingas avsalta havsvatten för att inte torka ut sommartid. Eller om vilken väg Lärke Johns, ordförande för den omstridda Strandskyddsdelegationen, vill gå.

I morgon, fredag 22 maj, kommer andra numret av tidningen Hav & Vatten. Den ges ut av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och tar upp frågor som rör havs- och vattenmiljöer ur ett brett perspektiv. Tidningen ges ut fyra gånger per år och produceras i samarbete med tidningsföretaget Offside AB som bland annat ger ut tidningarna Offside, Filter och Hunger.

Tidningen riktar sig först och främst till politiker och beslutsfattare på kommunal och regional nivå, men även representanter som arbetar med vatten på företag, myndigheter och organisationer.

- Vi hoppas nå alla som arbetar med eller är intresserade av att ha friska hav, sjöar och vattendrag, säger Maud Larsen, kommunikationschef för HaV och ansvarig utgivare för tidningen.

Andra numret av Hav & Vatten innehåller bland annat en längre intervju med Anders Wijkman, tidigare riksdagsman och EU-parlamentariker som spelat en central roll i den svenska miljörörelsen i snart 40 år. Nu aktuell som ledare för regeringens miljömålsberedning som ska ta fram en miljöstrategi fram till år 2050. Han är ofta kritisk till hur ekonomer räknar.

– Ekonomutbildningen är en smärre skandal eftersom den lär ut en ekonomi där naturen inte har ett värde utan ses som en konstant, som ett oändligt stort skafferi och en oändlig soptunna. Tittar man på de klimatmodeller som används inom ekonomin skulle fem graders uppvärmning enbart leda till en liten nedgång av BNP, men inte mycket mer. Jag tror inte att vi har någon BNP överhuvudtaget om temperaturen ökar med fem grader, säger han i intervjun.

Om några veckor drar Almedalsveckan i gång på Gotland och med den går startskottet för årets sommarsäsong. Frågan som varje år ställs är om öns vatten kommer att räcka till. I exempelvis Visby behövs normalt cirka 7 500 kubikmeter vatten på ett dygn, men på sommaren närmare 12 000 kubikmeter per dygn. Bevattningsförbud på hela, eller delar av ön är snarare regel än undantag. Läs reportaget ”Om Gotland torkar ut” i nya numret av Hav & Vatten.

I detta nummer intervjuas också Lärke Johns, ordförande för Strandskyddsdelegationen. Hon vill lägga grunden till en strandskyddslag som respekteras av alla.

Här kan du läsa tidningen

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktpersoner: Maud Larsen, kommunikationschef på HaV och ansvarig utgivare för”HaV & Vatten, tfn 070-865 52 10, e-post maud.larsen@havochvatten.se, Lena Olsson, pressansvarig på HaV, tfn 010-698 68 42, mobil 076-538 60 42, e-post lena.olsson@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Anna Simonsson.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden