Gå direkt till innehåll
HaV överlämnar rapport om Hanöbukten till regeringen

Pressmeddelande -

HaV överlämnar rapport om Hanöbukten till regeringen

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill satsa sex miljoner kronor för fortsatt utredning av miljösituationen i Hanöbukten vid Skånes ostkust.

I dag lämnade HaV över sin rapport om Hanöbukten till miljödepartementet. Trots omfattande undersökningar kan myndigheten inte hitta någon enskild orsak till de problem som iakttagits.

Havsmiljön i bukten återspeglar troligen läget för hela södra Östersjön

- Vi tar de rapporterade problemen i Hanöbukten på största allvar. Med dagens miljöövervakning kan vi inte bekräfta de boendes iakttagelser, men vi får liknande rapporter från andra kustområden. Vi vill därför avsätta medel från vårt åtgärdsanslag till ett pilotprojekt där erfarenheter och kunskaper från Hanöbukten även kan komma till nytta på andra platser i landet, säger Mats Svensson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Länsstyrelser, yrkesfiskare och boende vid Hanöbukten har sedan flera år rapporterat om sårskador på fisk, att fisken flyr de kustnära områdena och att vattnet i bukten blivit allt brunare och ibland illaluktande. För knappt ett år sedan fick HaV i uppdrag av regeringen att utreda möjliga orsaker till de rapporterade miljöproblemen och redovisa hur myndigheten avser arbeta vidare. Idag överlämnas utredningen till miljödepartementet.

I utredningen görs en genomgång av möjliga utsläppskällor till miljöfarliga ämnen, till exempel närliggande pappersbruk, dumpade stridsmedel och skeppsvrak på havsbottnen. De ämnen som når Hanöbukten genom jordbruk, skogsbruk, reningsverk, dagvatten och deponier av avfall har också analyserats. Dessutom har myndigheten under det senaste halvåret haft flera möten med forskare, experter, yrkesfiskare och lokalbefolkning. Efter en omfattande genomgång av observationer, undersökningar och forskningsresultat bedömer myndigheten att ingen enskild källa är orsaken till miljöproblemen.

- För att få ett levande hav och nå målen om en god havsmiljö i hela Östersjön är det viktigt att alla länder runt Östersjön genomför sina åtaganden för att skydda värdefulla havsmiljöer, komma till rätta med miljögifterna och minska övergödningen. Med hjälp av lokala vattenvårdsåtgärder (LOVA) och andra aktiva åtgärder inom vatten- och havsmiljöförvaltningen bidrar vi till bättre miljö inte bara i Hanöbukten utan även i Östersjön i stort, säger Björn Risinger, Generaldirektör för HaV.

- Det pilotprojekt som vi föreslår för Hanöbukten är en ny typ av åtgärd inom miljöövervakning, ett så kallat undersökande övervakningsprogram, som inte tidigare använts. Det syftar till att identifiera vad vi inte känner till idag, exempelvis hur verksamheten vid skjutfältet som till viss del sträcker sig ut i Hanöbukten kan påverka fisken och de marina ekosystemen, säger Mats Svensson.

Havs- och vattenmyndigheten föreslår också att regeringen förstärker de miljöövervakningsprogram som pågår i området och drivs av länsstyrelserna i Skåne och Blekinge. Ett särskilt åtgärdsprogram bör dessutom startas för att undersöka hälsotillstånd och sårskador hos vild fisk. Detta arbete bör Statens veterinärmedicinska anstalt leda i samarbete med Jordbruksverket och HaV.

I rapporten görs också en bedömning av värdet av den nytta, de så kallade ekosystemtjänsterna, som miljön i Hanöbukten har.

- Det är naturligtvis mycket svårt att värdera naturmiljö i pengar men det är en viktig aspekt att ta med. Vad gäller Hanöbukten är det turismen som har det högsta värdet. Om turismen i området skulle minska med mellan 10 och 15 procent innebär det ett ekonomiskt värdebortfall på mellan 50 och 75 miljoner kronor, säger Mats Svensson.

Här kan du läsa HaV:s utredning om Hanöbukten

Här kan du se presentationen från dagens presskonferens

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten
Kontaktperson Mats Svensson, chef, enheten för forskning och miljömål, tfn  010 - 698 63 74, 
mobil 72 - 717 24 31, e-post  mats.svensson@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Mats Svensson/Havs- och vattenmyndigheten.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Mats Svensson

Mats Svensson

chef, avdelningen för havsförvaltning 010 - 698 63 74

Relaterat innehåll

HaV kallar till nytt möte om problemen i Hanöbukten

HaV kallar till nytt möte om problemen i Hanöbukten

På fredag bjuder Havs- och vattenmyndigheten, HaV, in till nytt möte i Simrishamn om miljötillståndet i Hanöbukten. - Problemet är betydligt större än vad vi trodde med förändringar i hela ekosystemen. Som vi ser det kommer det att krävas många åtgärder och tålamod för att komma tillrätta med situationen, säger Mats Svensson, chef för enheten för forskning och miljömål på HaV.

Delrapport om Hanöbukten överlämnas till regeringen

Delrapport om Hanöbukten överlämnas till regeringen

Brist på föda för fisk i kustnära områden, ökad mängd organiskt material och järn i vattnet samt någon form av näringsbrist i födokedjan, framförallt tiamin. Dessa tre problemområden kan ligga bakom den försämrade havsmiljön i Hanöbukten. Det konstaterar Havs- och vattenmyndigheten som nu överlämnar en första delrapport till regeringen.

HaV bjöd in experter för att få bild av problemen i Hanöbukten

HaV bjöd in experter för att få bild av problemen i Hanöbukten

Ett fyrtiotal forskare och experter samlades i veckan på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för att få en helhetsbild av de senaste årens undersökningar och forskning i och om Hanöbukten. Bilden bekräftade det allvarliga läget men gav inga tydliga förklaringar. - Nästa steg är att bjuda in yrkesfiskare, sportfiskare och allmänhet utmed Hanökusten till ett möte, säger Mats Svensson vid HaV.

HaV vill få hjälp av allmänheten för att förstå problemen i Hanöbukten

Finns det en koppling mellan miljöfarliga ämnen och hur fisken mår i Hanöbukten? Den frågan har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fått i uppdrag av regeringen att utreda under tre år. - En viktig del i det arbetet är att få in mer kunskap. Därför vill vi att exempelvis fiskare och boende i området bidrar med observationer, exempelvis döda och skadade fiskar, säger Fredrik Ljunghager

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden