Gå direkt till innehåll
HaV stoppar kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön

Pressmeddelande -

HaV stoppar kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön

Större delen av årets svenska kustkvot för sill i Östersjön är redan uppfiskad.

Därför stänger Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fiske efter sill med trål- och vadredskap från och med 10 juni i ett område som sträcker sig från Simrishamn i söder till Gävle i norr.

- Däremot tillåts fortsatt garnfiske efter sill i området, säger Jarl Engquist, handläggare på HaV.

Den svenska kustkvoten för sill i delområdena 25-29 i Östersjön är totalt 754 ton, vilket är i nivå med fjolårets kvot.

-  Vår bedömning är att det kommer att finnas kvar mellan 50 och 60 ton sill i det här området efter vecka 23, säger Jarl Engquist, handläggare på enheten för administrativ kontroll vid HaV.

Vid trål- och vadfiske efter skarpsill är det vanligt med sill som bifångst. Därför beslutar HaV att förbudet även ska omfatta detta fiske efter skarpsill i området i Östersjön. Men, precis som för kustfisket av sill i området, kommer garnfiske att tillåtas.

- Även inom kustfisket efter skarpsill är större delen av kvoten redan uppfiskad, av 238 ton finns i dag ungefär 50 ton kvar, säger Jarl Engquist.

Även i fjol var större delen av kustkvoten för sill i området uppfiskad i början av juni. Då beslöt HaV att stänga allt fiske för att inte riskera att överskrida kustkvoten. Beslutet skapade starka reaktioner, främst inom det småskaliga fisket i Stockholms skärgård.

Efter en månad kunde kustfisket för garn- och trålfiske öppnas igen tack vare att det visade sig finnas outnyttjade kvantiteter av sill som kunde omfördelas. I november beslöt HaV att åter stänga trålfisket i området men garnfisket efter sill kunde fortsätta året ut.

-  Med beslutet att nu stoppa trål- och vadfisket hoppas vi att den resterande kustkvoten för sill i Östersjön ska kunna räcka för ett småskaligt kustfiske med garnredskap året ut, säger Jarl Engquist.

HaV:s beslut om förbud mot visst svenskt kustfiske av sill och skarpsill från och med 10 juni omfattar inte fartyg som har särskilt tillstånd .

Här kan du läsa beslutet

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktperson Jarl Engquist, tfn 010-698 62 05, e-post jarl.engquist@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Relaterat innehåll

Stopp för sillfiske

Stopp för sillfiske

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att stoppa det kustnära fisket av sill. Stoppet gäller endast för yrkesfiskare som bedriver kustnära fiske i det östra beståndet i Östersjön.

Nu kan man fiska strömming vid Östersjökusten igen

Nu kan man fiska strömming vid Östersjökusten igen

Fiskare på östkusten med små garn- och trålbåtar kan nu fiska sill och strömming igen. Nu öppnar Havs- och vattenmyndigheten åter upp kustfisket vid Skåne, Blekinge, Kalmar, Gotlands, Östergötlands, Södermanlands, Stockholms och Uppsala län. - Vi tillför 100 ton för att stödja de kustnära fiskare som fångar på ett skonsamt och hållbart sätt, säger Inger Dahlgren vid Havs- och vattenmyndigheten.

HaV öppnar åter kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön

HaV öppnar åter kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön

10 juni stoppade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön med trål- och vadredskap. Den del av den svenska kvoten av sill och skarpsill i östra Östersjön, som avsätts för kustfiske bedömdes då vara nästan uppfiskad. - Vi bedömer nu att det är möjligt att öppna fisket igen, säger Marie Ingerup, utredare på tillståndsenheten på HaV.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden