Pressmeddelande -
Ny invasiv art funnen i Sverige – förbjuden sedan 2016
I november upptäckte David Kindgren Bartholdsson, naturvårdshandläggare i Kumla, den EU-listade invasiva främmande arten storslinga (Myriophyllum aquaticum) i Säbylundssjön utanför Kumla, det är det första fyndet av arten i Sverige.
Storslinga är en vattenlevande växt som sedan 2016 ingår i EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det innebär att den är förbjuden att importera, odla eller sätta ut i naturen.
Köldtåligare än man trott
Förra året hittades en annan EU-listad art, kamslinga, i Kalmar län, en art som man fram till dess inte trodde kunde överleva i Sverige. Detsamma gäller för den nyfunna arten, storslinga.
– Båda arterna härstammar från Sydamerika och tillhör släktet Myriophyllum. Hittills har vi underskattat deras köldtålighet, säger Lina Tomasson, nationell samordnare för vattenlevande invasiva främmande arter vid Havs- och vattenmyndigheten.
Spridd runt hela sjön
Arterna i släktet Myriophyllum kan vara svåra att skilja från varandra, men genom DNA-test som utförts av Naturhistoriska riksmuseet, har man bekräftat att det är just arten storslinga som hittats. Vid den inventering som Länsstyrelsen i Örebro län utförde så gjorde man över 40 nedslag runt sjön för att undersöka artens spridning. Växten hittades på samtliga platser.
– Med tanke på hur mycket storslinga vi hittat runt sjön så bör arten ha funnits här under en längre tid, säger David Kvarnsudde, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Örebro län.
Akvarium sannolik spridningsväg
Hur storslingan kommit till Säbylundssjön går inte att säga med säkerhet.
– Växten kan inte ha spridit sig själv från något annat vatten. Säbylundssjön är en anlagd sjö och ett slutet vattensystem som används för bad och fiske, säger David Kvarnsudde.
Eftersom självspridning är uteslutet så måste arten ha introducerat av människor. Storslinga var en populär akvarieväxt innan den förbjöds och därför är det troligt att någon tömt innehållet från ett akvarium i sjön.
– Det finns tidigare exempel på att främmande arter finns i svensk natur just för att någon släppt ut fiskar eller tömt innehållet i sitt akvarium i sjöar och dammar. Den här typen av spridning av invasiva främmande arter är lätt att undvika, säger Lina Tomasson.
Negativa effekter
Storslinga kan bilda täta bestånd som konkurrerar ut annan växtlighet och påverkar ekosystemet. Mindre vattensamlingar kan helt växa igen vilket kan hindra både djur, växter och människor från att nyttja miljön som tidigare. Det finns studier från Europa som visar att den biologiska mångfalden sjunker i de vatten där arten har etablerat sig.
Länsstyrelsen kommer nu tillsammans med Kumla kommun att titta vidare på möjliga åtgärder mot storslinga i Säbylundssjön.
Ämnen
Kategorier
Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV och ange fotografens namn, tack!