Pressmeddelande -
Olagligt ålfiske fortsätter – stor ökning av HaV:s beslag av ryssjor
Det olagliga fisket efter den rödlistade och utrotningshotade ålen fortsätter. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, upptäckt och beslagtagit 204 redskap jämfört med totalt 163 i fjol.
Hittills i år har 226 ålar kunnat släppas fria i samband med HaV:s beslag av olagliga ryssjor.
- Vi ser inga tecken på att det olagliga ålfisket minskar vilket är väldigt oroande. Istället ser vi att fisket flyttas till nya områden efter våra kontroller, säger Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Den europeiska ålen är ett enda bestånd som är starkt hotat och rödlistad av Artdatabanken. Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i Sverige för alla utom yrkesfiskare med licens, i dag totalt 202 personer. Av dessa finns de flesta i Kalmar, Blekinge och Skåne län. Även i Sveriges insjöar finns ett yrkesfiske efter ål.
- Om man råkar fånga ål av misstag är man skyldig att släppa tillbaka den i vattnet. Att reglerna efterlevs kontrolleras av oss, Kustbevakningen och länsstyrelserna, säger Martin Bjerner, chef för Östersjöenheten för fältkontroll på HaV.
2016 tog HaV:s fiskerikontrollanter 71 ryssjor i beslag och 2017 togs 163 ryssjor i beslag. Den stora ökningen från 2016 kan delvis förklaras med att HaV satsat på fler kontroller.
- Vi har sedan 2017 ökat våra kontroller för att kunna avslöja och stoppa tjuvfiske av ål. De flesta kontroller och beslag har skett i Karlskrona skärgård i Blekinge, säger Martin Bjerner.
- Men, det här är endast vad vi hittar vid våra kontroller, vi bedömer att det finns betydligt fler illegala ålredskap i svenska vatten. Vi är väldigt tacksamma för tips från allmänheten till exempel fritidsfiskare som rör sig ute i våra vatten regelbundet.
2007 antog EU en förordning för att skydda och stärka beståndet av europeisk ål. Bland annat ställs krav på att medlemsländerna ska jobba efter en ålförvaltningsplan. Sverige fick sin plan godkänd av EU-kommissionen i oktober 2009 och planen bygger på fyra metoder; förbud att fiska ål, ökad överlevnad vid passage av vattenkraft, ökad kontroll och stödutsättningar.
Trots EU:s förordning för att skydda och stärka beståndet av europeisk ål är det fortfarande på kritiskt låga nivåer. I år infördes därför nya regler inom EU för att skydda ålen. Reglerna innebär förbud för yrkesfiske efter ål i havet under en valfri sammanhängande period på tre månader, mellan den 1 september 2018 och den 31 januari 2019. De nya reglerna om att förbjuda fiske efter ål i havet under tre sammanhängande månader omfattar alla EU-vatten i Nordostatlanten, inklusive Östersjön, Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Förbudet omfattar däremot inte fiske efter ål som är mindre än 12 centimeter, fiske efter ål i Medelhavet eller fritidsfiske efter ål.
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som ansvarade för att genomföra EU-beslutet i Sverige, valde att införa fiskeförbud från november 2018 till och med januari 2019.
FAKTA OM SVENSKT ÅLFISKE
- Svenska fiskare landar numera årligen runt 150–180 ton ål i Östersjön medan det fångas cirka 80–100 ton i svenska sötvatten. Drygt 100 ton dör i turbiner i svenska vattenkraftverk.
- Sverige har haft utsättningar av glasål sedan 70-talet men tidigare var det främst för att stödja fisket. De senaste tio åren handlar det mer istället främst om att bevara och stärka lekbeståndet.
- 2012 förbjöds allt ålfiske på västkusten. Antalet tillåtna fiskedagar har också minskat och sedan 2007 krävs också tillstånd för att få fiska ål. I dag har 202 yrkesfiskare licens att fiska ål, de flesta finns i Kalmar län. Sedan 2015 har HaV inte utfärdat några nya tillstånd för ålfiske.
Se HaV:s film från beslag av illegal ålryssja
Se HaV:s film från frisläppande av ål från illegal ålryssja
Läs mer om regler för ålfiske på HaV:s hemsida
Läs mer om den hotade europeiska ålen
För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten, HaV
Kontaktperson: Martin Bjerner, chef, Östersjöenheten för fältkontroll, Telefon: 010-6986155, Mobil: 070-6418335, E-post: martin.bjerner@havochvatten.se, Björn Stührenberg, kontrollkoordinator Östersjöenheten,Telefon: 010-6986047, Mobil: 076-1340017, E-post: bjorn.stuhrenberg@havochvatten.se
Ämnen
Kategorier
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.
Foto: Magnus Strandberg
Bilden får användas för redaktionell återpublicering där HaV och HaVs arbete beskrivs och ett år från pressmeddelandets datum. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. I anslutning till publicering skall namn på upphovsman och källa anges.