Gå direkt till innehåll
Tre miljoner till sälar och fiske

Pressmeddelande -

Tre miljoner till sälar och fiske

Antalet sälar fortsätter att öka längs den svenska kusten.

Både på ost- och västkusten innebär det betydande ekonomiska förluster för yrkes- och fritidsfiskare samt fiskodlingar. Och sälarna drabbas av att de fastnar i redskap och skadas.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu tre miljoner kronor till länsstyrelsen i Västernorrland och "Program sälar och fiske".

Projektet startade 1994 i ett försök att minska de negativa konsekvenserna av en ökande stam av både grå- och knubbsäl samt vikare. Syftet är främst att utveckla medel och metoder som kan användas för att eliminera eller minska skador på fångad fisk och fiskeredskap samt att minska bifångsterna av säl och få ett starkt sälbestånd. Från och med 2004 är länsstyrelserna i kustlänen formellt huvudman för projektet som då också omvandlades till ett program.

Sedan 1994 har gråsälstammen ökat kraftigt och sälarna blivit alltmer benägna att söka mat i fiskarnas redskap. Under samma period har antalet kustfiskare i Sverige minskat från 2 000 till 1 000 och medelåldern har höjts med flera år.

Flera yrkesfiskare säger att sälen är en viktig anledning till att de inte orkar fortsätta med fisket. Senaste analysen av sälskadornas omfattning, från 2004, visar att kostnaden för sälskador på yrkesfisket översteg 50 miljoner kronor. Därtill kommer skador på fiskodlingar och fritidsfiske.

Programmet ”Sälar och Fiske” har bland annat lett till fler sälsäkra fiskeredskap, exempelvis den så kallade PushUP-fällan för fångst av i huvudsak lax, sik och strömming. Ett annat exempel är ålfisket i Östersjön och på västkusten där man infört ålryssjor och bottengarn med starkare material som skyddar mot säl.

Längs södra ostkusten märks en allt snabbare utbredning av gråsäl, vilket lett till ökad satsning på att utveckla sälsäkra redskap för torskfiske, exempelvis torskburar. Men här krävs mer kunskap kring torskbeteende i relation till redskap och själva fångstprocessen. Inom programmet planeras nu riktade studier på centrala fiskbeteenden.

Under 2012 fortsätter arbetet med att minska konflikten mellan sälar och fiske. Bidraget på tre miljoner kronor tas från Havs- och vattenmyndighetens anslag "Åtgärder för havs- och vattenmiljö".

Här kan du läsa HaV:s beslut om bidrag 

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten:

Kontaktperson Susanne Viker, 010-6986076, mobil 073-089 79 67, epost susanne.viker@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden