Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tre miljoner till projekt för att minska sälskador på fisket

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger tre miljoner kronor till  ”Program Sälar & Fiske”.

Pengarna ska främst gå till utveckling av metoder som minskar skador på fiskredskap och fångster, orsakade av säl.

-  Hittills har det varit mycket fokus på att utveckla burar för torskfiske. Under året kommer man att göra försök även med så kallade pushup-fällor för torsk, abborre och sik. I dag används sådana fällor bara för laxfisket, säger Susanne Viker, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Projektet "Sälar & Fiske” startade år 1994 för att försöka hitta lösningar på de ökande sälskadorna som då främst drabbade det kustnära laxfisket i norra Östersjön. Arbetet har skett genom samverkan mellan Naturvårdsverket, dåvarande Fiskeriverket, och fiskets organisationer med Naturvårdsverket som huvudsaklig finansiär. Från 2004 omvandlades projektet till ett program med en styrelse där det i dag sitter representanter från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, fiskets organisationer och länsstyrelserna.

-  Vi gav projektet två miljoner kronor i fjol och fortsätter ge stöd i år eftersom det är viktigt att hitta långsiktigt hållbara lösningar för att minska sälskadorna på fisket. Det är också viktigt att få ner bifångsterna av säl vid fiske och projektet medverkar till att nå miljömålet ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”, säger Susanne Viker, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.

Problemen med sälskador har de senaste åren ökat framför allt i södra Östersjön. Flera yrkesfiskare i Skåne rapporterar om skador på sina redskap. Framförallt är det den ökande utbredning av gråsäl som ställer till bekymmer för yrkesfisket.

- I Norrlandslänen har arbetet främst inriktat sig på att utveckla pushup-fällor för lax , vilket också medfört färre sälskador. I södra Sverige har arbetet främst fokuserat på försök att utveckla torskburar. Det arbetet fortsätter men projektet vill nu se om det går att även utveckla push up-fällor för torsk, abborre och sik, säger Susanne Viker.

I dag beräknas det finns cirka 40 000 gråsälar i hela Östersjön och Sverige har via flera internationella överenskommelser också förbundit sig om att låta sälstammen i Östersjön växa till sig.

- Vi säger inte något om hur många sälar som bör finnas. Det viktiga är att minska de skador som säl orsakar fisket och samtidigt se till att bestånden av säl håller sig på en långsiktigt hållbar nivå, säger Susanne Viker.

De tre miljonerna tas från anslaget 1:12 Åtgärder för havs- och vattenmiljö för 2014.

Här kan du läsa HaV:s beslut

Här kan du läsa mer om HaV:s arbete med att bevara sälbestånden

Här kan du läsa mer om ”Program Sälar & Fiske”

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktperson: Susanne Viker, utredare, enheten för biologisk mångfald, tfn 010-698 60 76, mobil 073-089 79 67, e-post susanne.viker@havochvatten.se

Ämnen

Kategorier


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Foto: Charlotta Moraeus/Azote


Kontakter

Susanne Viker

utredare, enheten för biologisk mångfald

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden