Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

En deklaration från CCAMLR-mötet stärkte dess fokus på konventionens mål och arbete för skydd av marina områden under ett förändrat klimat. Foto: Derek Oyen @goosegrease by unsplash

Marint skydd under förändrat klimat i fokus på möte om Antarktis

Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis, CCAMLR, har precis avslutat sitt 40:e årsmöte. Bevarande och ekosystembaserad förvaltning av marina levande tillgångar i Antarktis stod i centrum. En deklaration från mötet stärkte dess fokus på konventionens mål och arbete för skydd av marina områden under ett förändrat klimat.

Dykare från danska företaget JD Contractor ska tömma Skytteren på olja. Foto: JD Contractor

Sveriges miljöfarligaste vrak töms på olja

Nu ska oljan tas upp från Skytteren, som ligger på 74 meters djup 10 km utanför Lysekil. Vraket klassas som Sveriges miljöfarligaste. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, leder operationen. Skytteren kan innehålla så mycket som 400 000 liter olja.

Siklöjan fångas för sin rom. Foto: Linus Vedung/HaV

Siklöjebeståndet i Bottniska viken minskar

Beståndet av siklöja har minskat kontinuerligt de senaste åren. I höst kan därför max 454 ton siklöja fångas – en halvering jämfört med 2020. – Det är nödvändigt beslut för att det ska finnas fisk kvar i framtiden. Beståndet som helhet har blivit mindre och mängden unga siklöjor har minskat kraftigt, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Den 31 maj överlämnade Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket en gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk för 2021-2026 till regeringen. Strategin har utformats i samverkan med näringar, intresseorganisationer och myndigheter.

Pressinbjudan: Lunchwebbinarium 30 juni om framtidens fiske och vattenbruk

Den 30 juni klockan 12 -13 bjuder Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket in till ett lunchseminarium om den gemensamma strategin för framtidensfiske och vattenbruk. Journalister är välkomna att närvara. Talespersoner från Havs- och vattenmyndigheten samt Jordbruksverket finns tillgängliga för frågor efter webbinariet.
Lunchwebbinariet inleds av generaldirektörerna Christina Nordin oc

Den 17 juni startar årets laxfiske i Bottenviken. Det är ett unikt och viktigt fiske som har stor regional och lokal betydelse.

Laxfiskepremiär i Bottenviken

Den 17 juni startar årets laxfiske i Bottenviken. Det är ett unikt och viktigt fiske som har stor regional och lokal betydelse, både för de som fiskar och för kustekonomierna. HaV:s fältkontrollanter kommer bland annat att besöka företag som handlar med lax och göra landningskontroller av den lax som tas i land.

Cirka tvåhundra mil kust med kringliggande hav ger goda förutsättningar för såväl fiskerinäringen som ett växande vattenbruk. Foto: Natalie Greppi

Gemensam strategi visar vägen framåt för svenskt fiske och vattenbruk

HaV och Jordbruksverket överlämnar nu en gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk för 2021-2026 till regeringen. Strategin, som följs av handlingsplaner för yrkesfiske, fritidsfiske och fisketurism samt vattenbruk, ger en gemensam målbild och pekar ut en väg framåt.

Det finns mängder av förlorade fiskeredskap i vatten, som orsakar problem både för djurlivet och för fisket. Genom att ta upp skräpet minskas det lidande som det innebär för fiskar, däggdjur och fåglar att fastna i redskapen. Foto: Ulf Stahre

Miljonstöd för renare hav– förlorade fiskeredskap ska samlas in

Nu kan yrkesfiskare och andra intressenter söka ekonomiskt stöd för att samla in förlorade fiskeredskap, så kallade spökgarn, i havet. Genom Jordbruksverkets havs- och fiskeriprogram och HaV:s havs- och vattenmiljöanslag finns totalt tio miljoner kronor avsatta för draggningsinsatser. HaV bidrar med tre miljoner.

Den invasiva kinesiska ullhandskrabban lever i både sött och salt vatten. Foto: Matz Berggren/HaV

Hjälp oss att rapportera vattenlevande arter med Rappen 2.0

Att få koll på var vattenlevande arter finns i Sverige är ett av alla uppdrag som Havs- och vattenmyndigheten, HaV och SLU Artdatabanken arbetar med. För denna kartläggning behöver vi få hjälp av så många som möjligt. Därför lanserar vi nu en uppdaterad, förbättrad version av webbappen Rappen som är enkel för alla att använda.

Längs södra ostkusten har gäddorna blivit allt färre på senare år. Foto: Natalie Greppi

Gäddorna längs södra ostkusten får stärkt skydd

På kusträckan från norra Uppsala län och ner till och med Kalmar län inför Havs- och vattenmyndigheten, HaV, skärpta fiskebestämmelser efter förslag från länsstyrelserna. Beslutet innebär bland annat nya fredningsområden för att skydda gädda, gös och abborre och fångstbegränsningar för öring.

Det 80 meter långa arbetsfartyget Vina används vid undersökningarna av Skytteren. Fotot är taget vid tidigare arbete med vraket Finnbirch. Foto: JD Contractor

Miljöfarligaste vraket undersöks åter

Mellan 400 000 och 500 000 liter olja kan finnas kvar i fartyget Skytteren som sjönk 1942 vid Måseskär på västkusten, i höjd med Lysekil och cirka tio kilometer från kusten. Nu undersöks vraket, som klassas som det mest miljöfarliga i svenska vatten, igen på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden