Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Kronprinsessan och utrikesministern deltar på digitalt Antarktis-symposium

Tisdagen den 23 februari deltar H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Utrikesminister Ann Linde på ett digitalt symposium om Antarktis ekosystem i ett förändrat klimat och Sveriges roll som ordförande för Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR).

Klimatförändringarna kan medföra att perioder med torka och extremväder blir vanligare i framtiden. Därför är det viktigt att redan nu börja förbereda åtgärder för att trygga vårt dricksvatten. Foto: Anna Ek/HaV

Mångmiljonstöd ska ge tryggare dricksvattenförsörjning

64 miljoner kronor, uppdelat på två år. Det fördelar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, till länsstyrelserna runt om i landet. De i sin tur stöttar lokala miljöprojekt som ska säkra bättre vattenhushållning och ge tryggad tillgång till dricksvatten.

Strömmingen i Östersjön ska få ökat skydd

Ett brett åtgärdspaket som innehåller allt från att se över fredningsområden och trålgränser till att ta fram ny kunskap – det presenterar nu Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Syftet är att ge sillen/strömmingen i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken ökat skydd.

Björns vrak i Stockholms skärgård. Fartyget sjönk i slutet av 1700-talet med en last av kalk som var ämnad in till Stockholm. Foto: Mikael Fredholm, CC-BY.

Myndigheter vill minska risken att kulturlämningar i havet skadas

Fisket i svenska havsområden med bottentrålar och garn riskerar att skada mer än 600 kända kulturlämningar på havsbottnen. Det uppmärksammas i en gemensam utredning från Riksantikvarieämbetet och Havs- och vattenmyndigheten (HaV). De båda myndigheterna planerar nu att, tillsammans med museer och länsstyrelser, ta fram en vägledning som ska minska riskerna.

Tumlarna är utsatta. Det finns bara runt 500 individer kvar i Östersjön.

​Förslag till förstärkt skydd i marina skyddade områden

Havs- och vattenmyndigheten föreslår att 10 procent av Sveriges havsområden värnas ytterligare i form av fiskeregleringar i befintliga marina skyddade områden i Bottniska viken, Egentliga Östersjön och Västerhavet. Det handlar om att skydda de värden som områdena inrättats för att bevara, till exempel koraller, fiskar, sjöfåglar och tumlare, som det bara finns runt 500 kvar av i Östersjön.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu en rad åtgärder för att få en bättre havsmiljö i Östersjön och Nordsjön.

​Föreslår åtgärder för en bättre havsmiljö

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår nu en rad åtgärder för att få en bättre havsmiljö i Östersjön och Nordsjön. Det handlar om åtgärder inom en mängd områden såsom främmande arter, fiskar och skaldjur som påverkas av fiske, övergödning, miljöfarliga ämnen, marint skräp, biologisk mångfald, marina skyddade områden och undervattensbuller.

Premiär för hummerfisket 2020 21 september kl. 07.00. Fritidsfiskare får fiska fram till och med 30/11, yrkesfiskare fram till och med 31/12.  Foto: Maja Kristina Nylander

​Snart start för årets hummerfiske

Premiär för hummerfisket 2020 är den 21 september kl. 07.00. Fritidsfiskare får fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december.

HaV föreslår nu att ett system med överlåtbara och individuella fiskerättigheter införs i det demersala fisket, alltså fisket efter bottenlevande arter.

​Fiske efter bottenlevande arter kan bli lönsammare

Det demersala fisket – efter bottenlevande arter som torsk, sej, rödspätta, havskräfta och räka – kan bli lönsammare. Det är innebörden av ett nytt förslag som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, tagit fram på uppdrag av regeringen.
I korthet föreslår HaV att ett system med överlåtbara och individuella fiskerättigheter införs i det demersala fisket. Ett system med fiskerättigheter finns redan i f

Oljeläckage från vraket Finnbirch utanför Öland 2018/Foto: Kustbevakningen

Nu tas sista oljan upp från Finnbirch

Nu ser Havs- och vattenmyndigheten, HaV, till att vraket Finnbirch töms på olja. Fartyget förliste i en storm utanför Öland 2006. I tankarna fanns 540 kubikmeter olja som sedan dess har hotat den känsliga miljön i Östersjön.

​Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk

​Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk

Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk. Arbetet sker i nära dialog med fiskets och vattenbrukets intressenter och har nu resulterat i ett första förslag till strategi.

Under 2019 ägnade sig ungefär 1,6 miljoner personer åt fritidsfiske, jämfört 1,3 miljoner utövare 2018, en ökning med 23 procent. Foto: Gustav Enhol Blomqvist/HaV

​Ökat intresse för fritidsfiske i Sverige

Under 2019 ägnade sig ungefär 1,6 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten, jämfört 1,3 miljoner utövare 2018. Det är ett trendbrott, fritidsfisket har under ett antal år haft en nedåtgående trend både när det gäller antal utövare, fiskedagar och fångst. Men under 2019 ökade fritidsfisket till 1,6 miljoner utövare jämfört med 1,3 miljoner 2018, en ökning på 23 procent.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden