Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Kamslinga (Myriophyllum heterophyllum) är en EU-listad invasiv främmande art som för första gången hittats i Sverige, i Alsterån i Kalmar län. Foto: Mikael Svensson

Ny invasiv art för Sverige hittad i Kalmar län

Länsstyrelsen Kalmar län har upptäckt en för Sverige ny invasiv främmande art i Alsterån – den vattenlevande växten kamslinga (Myriophyllum heterophyllum). Arten är upptagen på EU:s lista över invasiva främmande arter vilket innebär att den är förbjuden att importera, odla och släppa ut i naturen. Troligen har kamslingan hamnat i Alsterån för att någon har tömt sitt akvarium där.

Den nya trålen är betydligt lättare att reparera och materialåtervinna jämfört med dagens alternativ. Foto: Sotenäs Symbioscenter

Nyutvecklad räktrål förenklar återvinning och minskar plastavfall

Utanför Sotenäs på västkusten testas nu, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, en ny typ av räktrål. Den är betydligt lättare att reparera och materialåtervinna än dagens alternativ. Trålens utformning ger dessutom ett lågt vattenmotstånd vilket bidrar till att minska fiskebåtens bränsleförbrukning.

Som helhet visar HaV:s bedömning att tillståndet för havens arter och livsmiljöer är fortsatt kritiskt. Foto: Karin Pettersson/HaV

Få ljusglimtar när havsmiljön bedöms

Tillståndet för de svenska havens arter och livsmiljöer är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart. Det visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort och som nu går ut på samråd. Ett fåtal ljusglimtar finns.

För hummer gäller minimimåttet 9 centimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, mätt parallellt med mittlinjen (så kallad carapaxlängd). Foto: Natalie Greppi

Dags för hummerpremiär: Nya regler ska minska spökfiske

Inför årets hummerfiske, med start 25 september, är det främst den nya regeln om rymningshål man ska hålla koll på. För att minska risken för så kallat spökfiske har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutat att burar ska förses med öppningar. De gör att skaldjur och fisk kan ta sig ut efter en viss tid även om fiskeredskapen förloras i havet.

När Lillgrunds vindkraftspark togs i drift i december 2007 var det världens tredje största vindkraftspark. De 48 vindkraftverken har en effekt på 2,3 MW vardera. Foto: Fredrik T Lindgren/HaV

Planer för mer havsbaserad vindkraft går ut på samråd

Hur kan vi möta ett framtida kraftigt ökat elbehov? En del av lösningen kan vara mer elproduktion till havs. Nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ha in synpunkter på planförslagen som ska skapa förutsättningar för havsbaserad vindkraft.

I Sverige finns flera hundra tusen uttjänta och övergivna fritidsbåtar som skräpar ner och sprider plastpartiklar och kemikalier. Foto: Staffan Ljung/HaV

Uttjänta och övergivna fritidsbåtar växande problem

I Sverige finns uppskattningsvis 400 000 uttjänta och övergivna fritidsbåtar som skräpar ner och sprider plastpartiklar och kemikalier. Antalet ökar med många tusen varje år. För att lösa det växande problemet krävs en rad åtgärder som kan underlätta skrotning och återvinning. Det framgår av en färsk rapport från Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

Lämna valen i fred

Den vitval som i folkmun döpts till Hvaldimir besökte Sverige i början av juni och är nu tillbaka på västkusten, efter en tur till Norge. Valen har setts i Strömstad och Koster idag 28 juni. Havs- och vattenmyndigheten vill vädja till alla som är i närheten av valen att visa hänsyn och låta den vara ifred.

Sjögull är en av de vattenlevande invasiva arter det är bra att hålla koll på i sommar. Foto: Peter Olsson Scholz

Förändrat klimat banar väg för invasiva arter i sjöar och hav

Under det senaste året har det kommit flera rapporter om invasiva främmande arter som nu etablerar sig i svenska vatten. I takt med att klimatet förändras finns risk att den här oroande utvecklingen accelererar. Men det går att minska spridningen och här har allmänheten en viktig roll.

Färre ägnade sig åt fritidsfiske 2022

Färre ägnade sig åt fritidsfiske 2022

Under 2022 ägnade sig ungefär 1,2 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten, varav cirka 850 000 män och 350 000 kvinnor. Det är färre än föregående år, visar en enkät som gjorts av SCB på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Spökgarn bärgat från vraket Thetis utanför Smögen. Foto: Frida Åberg/HaV

Nu ska spökgarnen bort från svenska vatten

Spökgarn och andra fiskeredskap som förloras i hav och sjöar kan bli dödsfällor för fiskar, fåglar och marina däggdjur. Men nu startar myndigheter, kommuner och yrkesfiskare ett systematiskt arbete för att kartlägga och samla in skräpet på ett effektivt sätt.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden