Gå direkt till innehåll
Dags att rensa stränderna på Västkusten från skräp!

Pressmeddelande -

Dags att rensa stränderna på Västkusten från skräp!

I morgon, 20 april, rycker kusträddarna ut för att rensa stränderna på Västkusten från skräp.

Flera organisationer och kommuner, från Strömstad till Helsingborg, går då samman i kampanjen Kusträddarna mot den marina nedskräpningen.

Kusträddarna är ett bra projekt eftersom det mobiliserar dem som redan är intresserade och engagerade men också bidrar till att få fler människor att bli medvetna om problemen, säger Björn Sjöberg, chef för åtgärdsavdelningen på HaV.

Varje år slängs många tusen ton skräp i våra hav och på våra stränder. Nedskräpningen orsakar lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar men också för betande boskap längs kusten. Djuren riskerar att trassla in sig i exempelvis plastlinor med kvävning och drunkning som följd eller att kvävas eller få invärtes skador av plastföremål. Mer än en miljon fåglar och 100 000 av däggdjur i världen dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast i tron att det är föda.

För andra året i rad är det dags för Håll Sverige Rents Kusträddardag. I år är fokus på Bohuslän, där det varje år flyter i land enorma mängder skräp, mest plast. Kampanjen genomförs med stöd av Havs- och vattenmyndigheten. Kusträddarna manifesterar mot den marina nedskräpningen genom att tillsammans plocka skräp på stränder och för att sedan dokumentera skräpet och föra frågan vidare.

– Det här är ett problem som vi måste ta på allvar. Med vår kampanj hoppas vi sätta fokus på frågan och få fler att engagera sig för ett renare hav, säger Anna Linusson, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Förra året lockade Kusträddardagen 1500 deltagare som tillsammans samlade in elva ton skräp. Kusträddardagen är en del av Håll Sverige Rents Nationella Skräpplockardagar. I år hoppas arrangörerna få ännu fler att engagera sig och uppmanar alla, enskilda personer såväl som föreningar och företag att vara med och plocka skräp från stränderna.

I Marstrand genomförs manifestationen i samarbete med Kungälvs kommun. Klockan 12.00 finns Jessica Ångström, verksamhetsansvarig på Håll Sverige Rent, Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten och Anna Wedin (M) Framtids- och utvecklingsberedning Kungälvs kommun på plats i färjeläget Koön för att svara på frågor om den marina nedskräpningen.

-  Skräpet gör det våra kuster och stränder fula och kan också göra dem farliga att vistas på. Dessutom kostar det kommunerna stora summor att hålla kusten ren - pengar som skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt, säger Björn Sjöberg.

På följande orter kommer det hållas aktiviteter under Kusträddardagen 2013. Om inte annat anges är datumet 20 april och tiden mellan 11-15.

Strömstad: Västra Rossö, Badplatsen vid Saltpannan
Kungälv: Färjeläget Marstrandsön/Koön
Båstad: Skansenbadet. Säckar och övrigt material hämtas på Badkrukan.
Göteborg: Lilleby-Sillviks naturområde.
Helsingborg: Vikingstrand.
Sotenäs: Haby bukt, samling vid parkeringsplatsen.
Tanum: Resö hamn.

I Lomma ordnas också en kusträddardag men först lördag 27 april. Då blir det aktiviteter vid Långa bryggan i Bjärred, Tullhustorget i Lomma eller väster om Folkets hus i Lomma  mellan 9-13.

Här kan du läsa mer om marin nedskräpning

Läs mer om Kusträddarna

Här kan du anmäla dig till att bli kusträddare

För mer information kontakta:

Björn Sjöberg, chef, åtgärdsavdelningen, tfn 010-698 60 08, mobil 070-819 94 62, e-post bjorn.sjoberg@havochvatten.se

Jessica Ångström, verksamhetsansvarig på Håll Sverige Rent, tfn 070-313 63 76

Eva Blidberg, projektledare Håll Sverige Rent, tfn 0725-516471



Ämnen

Kategorier

Regioner


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

Havs- och vattenmyndighetens pressbilder får användas fritt för redaktionellt ändamål i sammanhang där HaV och HaVs arbete beskrivs. Användning i kommersiella syften är inte tillåten. Uppge alltid fotografens namn vid publicering.

Kontakter

Staffan Ljung

Staffan Ljung

Presskontakt Presskontakt 010-698 63 42

Relaterat innehåll

Marint skräp i fokus på båtmässan

Marint skräp i fokus på båtmässan

I morgon sätts det marina skräpet i fokus på Båtmässan i Göteborg. Experter från Havs- och vattenmyndigheten, miljödepartementet och stiftelsen Håll Sverige Rent finns på plats för att berätta om det växande miljöproblemet. - Det är viktigt att inte använda våra hav som en soptipp utan att vi ser dess värde och behov av skydd, säger Lisa Emelia Svensson, Sveriges havs- och vattenambassadör.

Unilever tar bort mikroplaster i skönhetskrämer

Unilever tar bort mikroplaster i skönhetskrämer

Företaget Unilever ska sluta använda mikroskopiskt små plastpärlor i sina skönhetsprodukter. Skälet är att mikroplasterna anses vara skadliga för den marina miljön. - Det är en väldigt glädjande nyhet. Mikroplaster är ett stort problem som uppmärksammas allt mer internationellt. De finns i alla hav och kan tas upp av både fiskar och andra djur, säger Johanna Eriksson på HaV.

Ny EU-satsning för att få renare hav

Ny EU-satsning för att få renare hav

Marint skräp är ett allvarligt hot mot kust- och havsmiljön. Nu lyfter EU-kommissionen upp frågan för att öka medvetenheten om problemet. - Det är väldigt bra. En gemensam grund att stå på kan bidra till att skapa samsyn bland medlemsländerna, säger Johanna Eriksson, utredare, på Havs- och vattenmyndigheten. 7 december ordnas konferens i Göteborg om nedskräpningen av våra hav.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden