Gå direkt till innehåll

Ämnen: EU-frågor

Musselblomma, Pistia stratiotes. Foto: GBNNSS.

Förbud för tre invasiva främmande arter

Den 2 augusti träder EU-förbud i kraft för den invasiva dammväxten mussleblomma (Pistia stratiotes), afrikansk klogroda (Xenopus laevis) och fisken mummichog (Fundulus heteroclitus).
Förbudet innebär att det från den 2 augusti inte längre är tillåtet att sälja, byta, odla, föda upp eller transportera arterna. Man får inte heller släppa ut eller sprida dem i naturen.
Ingen av de här arterna f

Fiskebåt i hamn

Fiskemöjligheter 2020 - kvoter för Västerhavet klara

2020 års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön fattades den 16-17 december i Bryssel. Kvoterna sattes i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning, försiktighetsansatsen och fleråriga planer. Till exempel för havskräfta, kolja, gråsej, kummel och rödspätta i Skagerrak och Kattegatt. Selektiviteten förbättras därmed i Kattegatt utifrån den stränga beståndssituationen för torsken.

Ett hållbart samhälle

Den svenska vattenkraften ställer om för ett hållbart samhälle

Nu överlämnar Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät ett gemensamt förslag till en nationell plan om att omprövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. En nationell helhetssyn och hur samordning och vägledning inför omprövningarna ska gå till beskrivs.

EU-möte tar upp stopp för att kasta fisk överbord

EU-möte tar upp stopp för att kasta fisk överbord

Experter i EU:s medlemsländer träffas i dag för att diskutera problemet med att stora mängder fångad fisk kastas över bord. De så kallade ”utkasten” har vuxit till en stor fråga inom fiskeripolitiken och Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag att medverka vid införandet av utkastförbud i Skagerrak.

Beslut om fiskekvoter i Östersjön väntas under dagen

Beslut om fiskekvoter i Östersjön väntas under dagen

I dag, fredag, ska EU:s fiskeministrar besluta om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Bland annat tar de ställning till EU-kommissionens förslag om att sänka kvoten för lax med omkring fyra femtedelar. Havs- och vattenmyndigheten, som har gett underlag till regeringen, kan nås för kommentarer från klockan 14.

Sätt havsmiljön främst i EU:s fiskeripolitik

Sätt havsmiljön främst i EU:s fiskeripolitik

Sätt miljön främst, så skapar det även förutsättningar för att lösa ekonomiska och sociala villkor på lång sikt. Det är en av Havs- och vattenmyndighetens åsikter om hur EU:s fiskeripolitik ska se ut 2013.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden