Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

3,5 miljoner till projekt för att få bort giftiga båtfärger

3,5 miljoner till projekt för att få bort giftiga båtfärger

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu 3 470 000 kronor till ett projekt för att minska användningen av giftiga båtfärger. Pengarna ska användas för att få fler båtägare att välja miljövänligare metoder. - En stor fördel med projektet är att det knyter samman flera organisationer som arbetar med de här frågorna. Vi tror att de tillsammans kan nå ut väldigt bra, säger Frida Åberg på HaV.

HaV föreslår ny modell för att få bättre bild av yrkesfiskets fångster

HaV föreslår ny modell för att få bättre bild av yrkesfiskets fångster

Sverige behöver bli bättre på att samla in data från yrkesfisket om totala fångster och tillståndet för olika fiskarter. Därför har regeringen gett i uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten, HaV, att se hur dagens system kan förbättras. - Vi föreslår nya rutiner som förtydligar vilket ansvar olika myndigheter och yrkesfisket har för att samla in den här informationen, säger Fredrik Ljunghager.

Succé för HaV:s tidning - vinnare av Svenska Publishing-Priset

Succé för HaV:s tidning - vinnare av Svenska Publishing-Priset

​Tidningen Hav & Vatten var en av vinnarna vid årets Svenska Publishing-Prisets gala i Stockholm. Juryn motiverade valet med att den har ”hög journalistisk kvalitet, nyhetspuls, renodlade porträtt och suverän bildrepro”. - Vi är väldigt glada för det här priset. Det visar också att myndighetens frågor är viktiga och berör väldigt många människor i samhället, säger ansvarig utgivare, Maud Larsen.

HaV vill höja mål för lax- och öring: "På tio år kan bestånden öka kraftigt"

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vill höja målen för hur bestånden av lax och öring i svenska vatten ska utvecklas. - Med rätt åtgärder och satsningar tror vi att återvandringen av lax och öring till våra älvar och vattendrag kan öka kraftigt på bara tio år, säger Håkan Carlstrand. De nya målen presenteras i en rapport som i dag lämnas över till regeringen.

HaV stödjer nytt Smögenprojekt för att återvinna plastskräp

HaV stödjer nytt Smögenprojekt för att återvinna plastskräp

Marint skräp är ett av de största miljöproblemen på västkusten. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger därför 200 000 kronor i bidrag till ett nytt projekt för att återvinna trålrester, plastbackar och annat skräp som flyter runt i havet. - Idén är att yrkesfiskare hjälper till att samla in och sortera marint skräp för återvinning. Vi ser många fördelar med en sådan modell, säger Thomas Johansson.

Klart med nästa års fiskekvoter i Östersjön

Klart med nästa års fiskekvoter i Östersjön

Vid ministerrådsmötet den 22 oktober fattade EU:s fiskeministrar beslut om kvoter för fisket i Östersjön för nästa år. Arterna som omfattas är torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Beslutet innebär minskade kvoter för både det östra och västra beståndet av torsk med 20 procent.

HaV ger 7,1 miljoner till att utveckla en hållbar vattenkraft i Dalälven

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger totalt 7,1 miljoner kronor till projektet ”Hållbar vattenkraft i Dalälven”. Projektet ska pågå i drygt tre år och ledas av Länsstyrelsen i Dalarnas län. - Målet är att ta fram en plan för hur man ska prioritera olika miljöåtgärder vid vattenkraftverk och att se hur dessa åtgärder påverkar elproduktionen, säger Niklas Egriell på HaV.

HaV utreder nytt system för fördelning av fiskemöjligheter

HaV utreder nytt system för fördelning av fiskemöjligheter

Från och med 1 januari 2016 införs landningsskyldighet i Västerhavet för fiske av kvoterade arter som räka, kräfta, torsk och rödspätta. Det innebär att alla fångster av dessa arter ska redovisas, landas och avräknas från tilldelad kvot. - Vi står inför en väldigt stor förändring och måste nu se över systemet med hur vi fördelar fiskemöjligheter på västkusten, säger Patrik Persson på HaV.

Positiv utveckling för den svenska nordhavsräkan

Positiv utveckling för den svenska nordhavsräkan

Internationella havsforskningsrådet, ICES, ger nu en mycket positiv bild av utvecklingen för beståndet av nordhavsräka (Pandalus borealis). ICES föreslår ett möjligt fördubblat uttag under 2016 jämfört med de råd som lämnades förra hösten inför 2015.

HaV omorganiserar fiskerikontrollen på västkusten

HaV omorganiserar fiskerikontrollen på västkusten

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, gör en omorganisation av fiskerikontrollen på västkusten. Den innebär att kontoret för landningskontroll i Kungshamn stängs och att de fyra tjänsterna flyttas till Göteborg. - Vi har gjort en översyn av hur vår fiskerikontroll ute i hamnarna kan förbättras utifrån vårt uppdrag, resurser och förutsättningar för olika fisken, säger Anna Söderblom på HaV.

HaV ger 2,5 miljoner kronor till laxprojekt vid Stornorrfors

HaV ger 2,5 miljoner kronor till laxprojekt vid Stornorrfors

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 2,5 miljoner kronor till ett projekt för att bättre bedöma hur svensk vildlax mår. Pengarna går till en anläggning vid vattenkraftverket Stornorrfors i Västerbotten. - Vi kommer att kunna fånga in och göra bättre skattningar av antalet unga laxfiskar som är redo att vandra ut i havet, säger Bertil Håkansson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Succé för Badplatsen: Rekordmånga vill veta badvattnets kvalitet

Succé för Badplatsen: Rekordmånga vill veta badvattnets kvalitet

Succé för nya versionen av Badplatsen som visar kvaliteten på badvatten. Här kan du enkelt se hur landets badplatser klassas. - Vi lanserade den nya versionen för två veckor sedan och har märkt ett väldigt stort intresse, både från allmänheten och medier. Vi har haft rekordmånga besök på HaV:s hemsida, mer än dubbelt så många som normalt, säger Bertil Håkansson på HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden