Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Marina experter samlas: ”Arktis vatten behöver ökat skydd mot klimatförändring och havsförsurning”

    21 -22 september samlas 65 marina experter i Helsingfors för att diskutera ett ökat skydd för djur och växter i Arktis vatten. Mötet arrangeras av Sverige och Finland. - Vi får höra senaste rönen om hur klimatförändring och ökad havsförsurning påverkar ekosystemen och hur marint områdesskydd kan motverka de samlade negativa effekterna, säger Jessica Nilsson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV:s generaldirektör om regeringens satsning: "Viktigt för att kunna möta hoten mot våra hav"

    Regeringen vill nästa år satsa ytterligare 600 miljoner kronor på rent hav, bland annat på sanering av vrak, arbete mot övergödning och stärkt skydd av marina områden. - Det här visar att regeringen prioriterar havs- och vattenfrågor. Förstärkningen av resurser är viktig för att kunna möta hoten mot våra känsliga hav, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • HaV inför nytt system att spåra fiskeri- och vattenbruksprodukter: "Underlättar för konsumenter som vill göra medvetna val”

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ett nytt system för att spåra fiskeri- och vattenbruksprodukter som fångas eller skördas i havet och säljs i Sverige. Senast 1 januari 2019 ska livsmedelsföretagen börja använda spårbarhetssystemet. - Vårt nya IT-system lever upp till EU:s krav på spårbarhet. Det underlättar också för konsumenter att göra medvetna val, säger Anders Bogelius.

  • Nordiskt kunskapsnätverk mot spökfiske

    Hundratals kilometer fiskenät förloras i de nordiska haven varje år. Eftersom de ofta är gjorda av plast med lång hållbarhet kan de fortsätta att fånga in fisk i decennier, så kallat spökfiske, samtidigt som de ändå sakta bryts ner och sprider mikroplaster i vattnet. Därför har nätverket Clean Nordic Oceans skapats med syfte stoppa spökfisket och förekomsten av förlorade fiskeredskap i havet.

  • Rapportera fynd av puckellax

    Ett antal fynd av den främmande arten puckellax har gjorts i svenska vatten. Främmande arter av laxfiskar kan leda till konkurrens om föda och utrymme samt sprida sjukdomar bland inhemska laxfiskar.

  • Viktigt steg i FN för att öka skyddet för biologisk mångfald i havet

    64 procent av världens havsområden ligger utanför nationell jurisdiktion. I dag finns miljölagstiftning endast för några verksamheter, exempelvis visst fiske och utvinning av mineraler. - Ett viktigt steg har nu tagits i FN för att juridiskt kunna skydda den biologiska mångfalden i det fria havet. Nästa steg i processen är att ta fram förslag till konkreta regler, säger verksjurist Karin Wall.

  • Hållbara hav i fokus när Sverige redovisade arbetet med Agenda 2030 i FN

    I dag avslutas FN:s årliga uppföljningskonferens för genomförandet av Agenda 2030 i New York. 44 av medlemsländerna rapporterade om hur de arbetar för att uppnå de globala hållbarhetsmålen. - Sveriges rapport visar att vi är på god väg att nå flera av målen men att utmaningar bland annat finns rörande klimatmålet, hållbara hav, marina resurser och jämlikhet, säger generaldirektör Jakob Granit.

  • Ny rapport om skyddsvärda arter och vattendrag

    I en ny HaV-rapport sammanställs för första gången fakta om ett antal särskilt känsliga arter och naturtyper i och kring svenska vattendrag. Rapporten ska utgöra ett underlag för privata och offentliga aktörer som planerar naturvårdsinsatser i vattenmiljön, exempelvis länsstyrelser och vattenkraftsbolag.

  • ​Ospar fyller 25 år och lanserar ny regional statusbedömning

    För 25:e året har Ospar hållit kommissionsmöte. Under mötet godkändes och lanserades en ny regional statusbedömning, den så kallade Intermediate Assessment 2017. Mötet gästades av två ministrar från värdländerna Irland och Storbritannien. Minister Thérèse Coffey från Storbritannien lovade fortsatt samarbete inom Ospar även efter brexit.

  • HaV i Almedalen: Fokus på globala vattenmål och hur vi värderar havet

    I juni arrangerade Sverige och önationen Fiji en FN-konferens om havet i New York. Vad blev resultatet av den och hur påverkar konferensen arbetet i Sverige mot god vattenkvalitet och vattensäkerhet? I årets Almedalsvecka sätts Agenda 2030 och de globala vattenmålen i fokus av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

  • Miljövetaren Linn Rabe: Män har mest makt över viktiga miljöprocesser

    Kvinnor, unga och invandrare deltar sällan i de processer som styr mycket av svensk miljöförvaltning. Det slår miljövetaren Linn Rabe fast i en avhandling om samråd kring bildandet av två marina skyddsområden. - Det är viktigt att ge olika aktörer en möjlighet att förstå och göra sig hörda. Levande deltagande ger levande hav, säger hon till tidningen Hav & Vatten.

Visa mer