Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto: Natalie Greppi

HaV:s generaldirektör: Hållbarhet och utveckling viktiga utmaningar kommande åren

Kopplingen mellan hållbarhet och utveckling är en av utmaningarna i Havs- och vattenmyndighetens strategi för de kommande tre åren. – Det handlar om att bevara grundläggande ekosystem och att minska övergödning, miljögifter, nedskräpning och andra hot mot Sveriges sjöar, kuster och hav, säger generaldirektör Jakob Granit.

Nya föreskrifter för kartläggning och analys av ytvattenförekomster

Vattenförvaltningen är ett viktigt verktyg för att säkerställa god vattenkvalitet och god tillgång till vatten. Den 19 december 2017 uppdaterade Havs- och vattenmyndigheten de föreskrifter som reglerar kartläggning och analys av ytvattenförekomster.

Fotograf: Natalie Greppi

EU och Norge överens om fiskekvoter för 2018

​Förhandlingarna mellan Norge och EU om fiske i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt för 2018 är nu klara. - Överenskommelsen innebär bland annat att 2018 års kvoter för sill, torsk, kolja, sej och vitling ökar jämfört med 2017, medan kvoterna för bland annat rödspätta minskar nästa år, säger Bart Adriaenssen, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Reservatet är hela 1.5km2, en yta som är ungefär lika stor som Sverige, Finland och Norge tillsammans.

Världens största marina skyddade område inrättas

Idag etableras det största marina skyddade området i världen. Reservatet inrättas på internationellt vatten, i Rosshavet Antarktis, av Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources.

Fotograf: Annelie Johansson

HaV bemöter LRF-artiklar om små avloppsanläggningar

​I LRF:s artiklar ”Jakten på enskilda avlopp onödig” (2017-10-11) och ”HaV ville inte publicera rapporten” (2017-10-13) finns flera felaktiga påståenden som Havs- och vattenmyndigheten, HaV vill bemöta. I artiklarna påstås att HaV bedriver en ”kampanj” mot små avlopp. Så är inte fallet. HaV tar fram vägledning till kommunerna i deras arbete med tillsyn av små avloppsanläggningar.

Fotograf: Erik Abel. Inom projektet Water-CoG möts vattenråd från flera delar av Europa och i tre dagar samlas de i Varberg.

HaV värd för EU-projektet Water Co-Governance i Varberg

I dag, 18 oktober, samlas deltagare i projektet Water Co-Governance till Varberg för ett tre dagars möte. Water Co-Governance är ett interregionalt EU-projekt med syfte att stärka arbetet och förbättra samarbetet mellan olika aktörer inom vattenförvaltningen. Sverige deltar i projektet tillsammans med Danmark, Holland, Storbritannien och Tyskland.

Fotograf: Kustbevakningen

Läckage av fosfor från Östersjöns botten viktig fråga för HaV - ny vägledning tas fram

Regeringen vill redan nästa år satsa ytterligare 600 miljoner kronor på åtgärder för rent hav, bland annat projekt mot övergödning. - Näringstillförseln från land måste fortsätta minska. Det kan också behövas åtgärder för att minska den interna näringsbelastningen, det vill säga läckaget av fosfor från syrefria bottnar i hav och sjöar, säger Robert Almstrand, Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Från och med den 25 september är svenskt yrkesmässigt fiske i Skagerrak och Kattegatt med krokredskap och nät med en maskstorlek om 50-70 millimeter åter tillåtet. Foto: Natalie Greppi

Åter tillåtet att fiska med krok på kustkvoten

I augusti var kustkvoten för makrill fylld, och Havs-och vattenmyndigheten (HaV) stoppade därför fisket med krokredskap och nät. Samtidigt med stoppet informerade HaV att stoppet kunde komma att upphävas om det gavs möjlighet.

Foto: Timothy Knepp - U.S. Fish and Wildlife Service

Rapportera fynd av puckellax

Ett antal fynd av den främmande arten puckellax har gjorts i svenska vatten. Främmande arter av laxfiskar kan leda till konkurrens om föda och utrymme samt sprida sjukdomar bland inhemska laxfiskar.

Viktigt steg i FN för att öka skyddet för biologisk mångfald i havet

64 procent av världens havsområden ligger utanför nationell jurisdiktion. I dag finns miljölagstiftning endast för några verksamheter, exempelvis visst fiske och utvinning av mineraler. - Ett viktigt steg har nu tagits i FN för att juridiskt kunna skydda den biologiska mångfalden i det fria havet. Nästa steg i processen är att ta fram förslag till konkreta regler, säger verksjurist Karin Wall.

Den svenska delegationen vid FN:s årliga uppföljningskonferens för genomförandet av Agenda 2030 i New York. Foto: Regeringskansliet.

Hållbara hav i fokus när Sverige redovisade arbetet med Agenda 2030 i FN

I dag avslutas FN:s årliga uppföljningskonferens för genomförandet av Agenda 2030 i New York. 44 av medlemsländerna rapporterade om hur de arbetar för att uppnå de globala hållbarhetsmålen. - Sveriges rapport visar att vi är på god väg att nå flera av målen men att utmaningar bland annat finns rörande klimatmålet, hållbara hav, marina resurser och jämlikhet, säger generaldirektör Jakob Granit.

​Ospar fyller 25 år och lanserar ny regional statusbedömning

För 25:e året har Ospar hållit kommissionsmöte. Under mötet godkändes och lanserades en ny regional statusbedömning, den så kallade Intermediate Assessment 2017. Mötet gästades av två ministrar från värdländerna Irland och Storbritannien. Minister Thérèse Coffey från Storbritannien lovade fortsatt samarbete inom Ospar även efter brexit.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden