Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Bild från Weddellhavet i Antarktis som nu inte får marint skyddat område. Foto: Thomas Dahlgren

Inget nytt marint skyddat område i Antarktis: ”Besvikelse över att förslagen stoppades”

​Ett fåtal länder sa nej till förslagen att inrätta fler marina skyddade områden i Antarktis på CCAMLR:s årsmöte i Australien. - Det är en stor besvikelse. Förslagen till marina skyddade områden i Weddellhavet och östra Antarktis var vetenskapligt väl underbyggda och hade varit viktiga delar i att etablera ett representativt nätverk av skyddade områden i Antarktis, säger Pia Norling på HaV.

Foto: Kustbevakningen. BIld av vraket Sandön från Kustbevakningens undersökning av vraken Sandön och Hoheneichen i somras. Undersökningen gjordes på uppdrag av HaV..

HaV tömmer två miljöfarliga vrak i Skåne: ”Ett oljeläckage skulle nå Kåseberga”

​I vintras genomförde Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den första tömningen av olja från miljöfarliga vrak i svenska vatten. Nu är det klart vilka vrak som står på tur i satsningen. - Vi ska sanera vraken Hoheneichen och Sandön utanför Skånes kust. Ett utsläpp av olja från dessa skulle hamna i närheten av Kåseberga och Ale stenar, för att sedan röra sig mot Ystad, säger Fredrik Lindgren på HaV.

Foto: Sjöfartsverket

HaV gör dykundersökningar av vraket Skytteren med stöd av Försvarsmakten

Fartyget Skytteren förliste 1 april 1942 utanför Måseskär på västkusten i ett försök att föra ut krigsmaterial till de allierade. Vraket klassas som akut miljöfarligt av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Sjöfartsverket. I november gör HaV dykundersökningar av vraket Skytteren med stöd av Försvarsmakten.

Östersjöländerna träffas i Köpenhamn: Forskning, innovationer och politik i fokus

Den 6 november samlas forskare och beslutsfattare från Östersjöländerna till en konferens i Köpenhamn om läget i Östersjön. Konferensen arrangeras av Östersjöprogrammet BONUS tillsammans med HELCOM (Helsingforskonventionen). Temat är hur forskning och innovationer kan samverka med politiken för att skapa en hållbar utveckling.

Foto: Havs- och vattenmyndigheten. Bild av lagligt ålbottengarn vid Skånes sydkust filmat med HaV:s drönare

HaV:s försök med drönare igång: ”Ger oss nya möjligheter upptäcka olagligt ålfiske”

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV har i år fått tillstånd att använda kameraförsedd drönare för att bättre kunna övervaka svenskt ålfiske. Tillståndet gäller Skånes drygt 64 mil långa kuststräcka. - Vi började använda oss av drönare i september och ser redan att det ger nya möjligheter i vår fiskerikontroll. Inte minst för att vi snabbt kan söka av stora vattenområden, säger Martin Bjerner.

Foto: Natalie Greppi

Östersjöns fiskekvoter för 2019 klara: Helhetsgrepp om felrapportering av lax

Vid mötet i ministerrådet beslutade EU:s fiskeministrar om kvoter för fisket i Östersjön. De arter som omfattas är torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Beslutet innebär minskade kvoter för fyra bestånd, bland annat östra beståndet av torsk. Däremot ökas kvoten för västra beståndet av torsk. Det blir stora sänkningar av det västra och det centrala östersjöbeståndet av sill/strömming.

Foto: Havs- och vattenmyndigheten

Olagligt ålfiske fortsätter – stor ökning av HaV:s beslag av ryssjor

​Det olagliga fisket efter den utrotningshotade ålen fortsätter. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslagtagit 202 redskap jämfört med totalt 163 i fjol. 226 ålar har kunnat släppas fria i samband med beslagen. - Vi ser inga tecken på att det olagliga ålfisket minskar vilket är väldigt oroande. Istället ser vi att fisket flyttas till nya områden, säger Martin Bjerner på HaV.

Ny Helcom-rapport om Östersjöns tillstånd

​I drygt tre år har Östersjöländerna som ingår i den regionala miljökonventionen Helcom arbetat med att bedöma Östersjöns miljöstatus. Ländernas gemensamma bedömning finns nu samlad i slutrapporten ”State of the Baltic Sea”. - Rapporten beskriver statusen för arter och livsmiljöer samt nivån av mänsklig påverkan på Östersjön, säger Agnes Ytreberg, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Foto: Keith Morris / Alamy

HaV-undersökning visar: "Stort engagemang för havsfrågor i lokala projekt"

I våras delade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ut 2,5 miljoner kronor till tio projekt inom marin pedagogik. Pengarna ingick i en särskild satsning från regeringen för att öka människors medvetenhet om våra hav. Nu föreslår HaV att regeringen följer upp 2018 års initiativ och tillskjuter extra medel till stöd för lokala aktörer även för kommande tre år.

HaV ger två miljoner kronor till skrotning av fritidsbåtar för att skydda våra vatten

​I Sverige finns i dag ungefär 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar. Bara en bråkdel av dessa skrotas och återvinns. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, avsätter därför två miljoner kronor för att få fler båtägare att vilja skrota sina gamla båtar i höst. - Vi hoppas att fler båtägare blir medvetna om miljöproblemen och att fler gamla båtar skrotas, säger Lisa Bredahl Nerdal på HaV.

Under söndagen den 26 augusti arrangerade HaV och SLU ett studiebesök till Hacksta gården utanför Enköping. – Hela delegationen, inte minst ministern, var väldigt nyfikna och aktiva under hela besöket. Alla var mycket nöjda, säger Frank Zhang, HaV.

Träffa HaV på World Water Week, 26-31 augusti

Träffa oss på Världsvattenveckan, den internationella konferensen World Water Week, som pågår till den 31 augusti i Stockholm. HaV är på plats tillsammans med beslutsfattare och experter från hela världen för att diskutera angelägna frågor kring vattenhantering. Under veckan kommer HaV att ha en rad möten med internationella samarbetsparters.

Foto: Björn Källström/Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium

Havs- och vattenmyndigheten: Flera rapporter om fynd av klängmaneter på västkusten

​Senaste veckorna har allmänheten rapporterat in flera fynd av Gonionemus vertens, ett nässeldjur som är släkting till vanliga maneter. - Arten har tidigare förekommit sporadiskt i svenska vatten, det är först i sommar som den verkar finnas i riklig mängd. Det är därför viktigt att vi får allmänhetens hjälp för att förstå spridningen, säger Erland Lettevall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden