Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto: Sjöfartsverket. Bilden visar en sprucken bomb vid vraken vid Måseskär.

Ny studie visar: Spår av kemiska stridsmedel även i nordhavsräka vid Måseskärsvraken

Halter av det giftiga ämnet diphenylchlorarsine (Clark I och Clark II) har tidigare hittats i plattfisk och havskräfta vid Måseskärsvraken. Nu visar även prover av nordhavsräka spår av det kemiska stridsmedlet. - Det rör sig om väldigt låga halter som inte bedöms farliga för konsumtion. Men det är ämnen som inte ska finnas i havsmiljön, säger Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Sol, vind och HaV i Almedalen

Under Almedalsveckan samtalar HaV om havs- och vattenmiljö samt blå ekonomi ur olika perspektiv. Det blir spännande diskussioner med intressanta paneldeltagare. Under veckan lyfter vi bland annat nationell samverkan inom marint områdesskydd, fiskereglering, övergödning och digitalisering. Fokus ligger även på havsplanering, miljögifter samt havet kopplat till fattigdomsbekämpning.

Foto: Mikael Solebris / IBL Bildbyrå

Ny satsning på lokalt arbete mot övergödning – minst nio miljoner kronor avsätts i år

I år påbörjar regeringen en utökad och flerårig satsning på rent hav. I den ingår att länsstyrelser, kommuner och ideella organisationer kan söka medel hos Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för lokala åtgärder mot övergödning. Den omfattar minst nio miljoner kronor för 2018 och är ett samarbete mellan HaV, Jordbruksverket, vattenmyndigheterna, länsstyrelserna och Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Foto: Kungsbacka kommun

HaV-satsning visar: Rening av läkemedel i avloppsvatten är möjlig och behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns och det behöver inte kosta mer än cirka en krona per kubikmeter vatten. Det slår Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fast i en ny rapport. - Olika lösningar har testats i olika skala. I huvudsak är det ozonering eller aktivt kol som har utvärderas samt olika kombinationslösningar., säger Margareta Lundin Unger.

Foto: Sven-Erik Arndt

Möte i Malmö med Sveriges grannländer om förslag till havsplaner

​Under våren har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och länsstyrelserna samlat till flera möten runt om i landet för att diskutera förslagen till statliga havsplaner. Den 19 juni blir det internationellt samrådsmöte i Malmö. - Sverige har stort intresse av samordning mellan länder eftersom vi har många grannar med angränsande havsområden, nio stycken plus Åland, säger Thomas Johansson på HaV.

Foto: Keith Morris / Alamy

Tio projekt om marin pedagogik får dela på 2,5 miljoner kronor

​I april utlyste Havs- och vattenmyndigheten 2,5 miljoner kronor för aktiviteter eller produktion av material inom marin pedagogik. - Vi har fått 31 ansökningar från förskolor, skolor, Naturrum, kunskapscenter och föreningar. Det är fantastiskt att få ta del av alla engagerade idéer om hur barn och ungdomar ska få möjlighet att upptäcka och förstå hur viktiga haven är, säger Monica Forsell.

Fotograf: Natalie Greppi

HaV föreslår nytt arbetssätt för att nå bevarandemål i marina skyddade områden till 2020

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fick i höstas uppdrag av regeringen att utreda vilka åtgärder, med betoning på fiske, som behövs i marina skyddade områden för att nå de uppsatta bevarandemålen till 2020. I uppdraget ingick även att utreda vilka effekter bottentrålning har på livsmiljöer och de arter som lever där, främst inom marina skyddade områden och innanför trålgränsen.

Foto: Lars Torstensson / IBL Bildbyrå

HaV inför förbud för ålfiske november till januari

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför förbud för fiske efter ål i svenska kustområden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019. - Vi beslutar i enlighet med vårt förslag som varit på remiss till fiskets organisationer, länsstyrelser, myndigheter och olika intresseorganisationer, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning på HaV.

Kat Singer

Ny klassning för badvattenkvaliteten vid Pite havsbad

Pite havsbad i Norrbotten är ett av Sveriges 441 svenska EU-bad. Inför årets badsäsong har badet klassificerats som ”dålig kvalitet”. Piteå kommun vill nu att klassificeringen ändras till ”tillfredsställande kvalitet”. - Vi bedömer att provresultaten ligger inom osäkerhetsgränsen. Resultat från tidigare mätningar stärker bilden av att deras klassificering är rimlig, säger Björn Sjöberg på HaV.

Foto: Natalie Greppi. Miljöminister Karolina Skog delar ut vattenmiljöpriset Sjöstjärnan till Niclas Åberg,  Sara Ejvegård och Bo Pettersson i projektet 8-fjordar.  Anna Jöborn från Havs- och vattenmyndigheten läste upp juryns motivering.

8-fjordar vinner vattenpriset Sjöstjärnan: "Vi är fantastiskt glada och stolta"

Årets vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan blir projektet ”8-fjordar” i Bohuslän. Niclas Åberg, projektledare, Sara Ejvegård, miljöinformatör och Bo Pettersson, kommunalråd i Stenungsunds kommun, fick i dag ta emot priset från miljöminister Karolina Skog på Havs- och vattenforum i Göteborg. - Vi är fantastiskt glada och riktigt stolta över det här, säger projektledare Niclas Åberg.

Foto: Hans Nilsson

Ny rapport visar: Satsning på selektiva fiskeredskap ger mer hållbart fiske

Under fyra år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delat ut 38 miljoner kronor till projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt fiske. Projekten har utförts i samarbete mellan yrkesfisket och Sveriges lantbruksuniversitet. Satsningen presenteras i dag på Havs- och vattenforum. - Fisket har haft många goda idéer kring hur de ska kunna fiska mer selektivt, säger Hans Nilsson på SLU.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden