Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Japanskt jätteostron (Crassostrea gigas) Foto: Susanne Eriksson

Ny rapport visar vilka främmande arter som kan påverka den biologiska mångfalden i Sverige

ArtDatabanken har, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket, gjort en riskklassificering av drygt tusen främmande arter av växter, svampar och djur. Resultatet visar att hälften av dessa kan ge negativ påverkan på svensk natur, både på kort och på lång sikt. - Det är en vetenskaplig bedömning av vilken påverkan dessa kan på biologisk mångfald, säger Susanne Eriksson.

Bild från Weddellhavet i Antarktis som nu inte får marint skyddat område. Foto: Thomas Dahlgren

Inget nytt marint skyddat område i Antarktis: ”Besvikelse över att förslagen stoppades”

​Ett fåtal länder sa nej till förslagen att inrätta fler marina skyddade områden i Antarktis på CCAMLR:s årsmöte i Australien. - Det är en stor besvikelse. Förslagen till marina skyddade områden i Weddellhavet och östra Antarktis var vetenskapligt väl underbyggda och hade varit viktiga delar i att etablera ett representativt nätverk av skyddade områden i Antarktis, säger Pia Norling på HaV.

Östersjöländerna träffas i Köpenhamn: Forskning, innovationer och politik i fokus

Den 6 november samlas forskare och beslutsfattare från Östersjöländerna till en konferens i Köpenhamn om läget i Östersjön. Konferensen arrangeras av Östersjöprogrammet BONUS tillsammans med HELCOM (Helsingforskonventionen). Temat är hur forskning och innovationer kan samverka med politiken för att skapa en hållbar utveckling.

Ny Helcom-rapport om Östersjöns tillstånd

​I drygt tre år har Östersjöländerna som ingår i den regionala miljökonventionen Helcom arbetat med att bedöma Östersjöns miljöstatus. Ländernas gemensamma bedömning finns nu samlad i slutrapporten ”State of the Baltic Sea”. - Rapporten beskriver statusen för arter och livsmiljöer samt nivån av mänsklig påverkan på Östersjön, säger Agnes Ytreberg, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Under söndagen den 26 augusti arrangerade HaV och SLU ett studiebesök till Hacksta gården utanför Enköping. – Hela delegationen, inte minst ministern, var väldigt nyfikna och aktiva under hela besöket. Alla var mycket nöjda, säger Frank Zhang, HaV.

Träffa HaV på World Water Week, 26-31 augusti

Träffa oss på Världsvattenveckan, den internationella konferensen World Water Week, som pågår till den 31 augusti i Stockholm. HaV är på plats tillsammans med beslutsfattare och experter från hela världen för att diskutera angelägna frågor kring vattenhantering. Under veckan kommer HaV att ha en rad möten med internationella samarbetsparters.

Photo: Maja Kristin Nylander

National report shows increase of "excellent" EU bathing waters in Sweden

More than 90 percent of the EU bathing waters in Sweden met at least sufficient water quality standards in 2017. There has also been an increase in bathing waters classified as excellent. “We are very happy to see that actions, taken by local municipalities, are leading to higher quality of bathing waters in Sweden”, says Ylva Engwall at Swedish Agency for Marine and Water Management, SwAM.

Foto: Keith Morris / Alamy

HaV utlyser 2,5 miljoner kronor till marin pedagogik

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått regeringens uppdrag att undersöka och stödja lokalt arbete med marin pedagogik. Som en del i detta utlyser HaV nu totalt 2,5 miljoner för utveckling av lokala aktiviteter. - Vi vänder oss till offentliga eller ideella aktörer som jobbar med barn och ungdomar för att öka intresset och förståelsen för haven och hur vi påverkar dem, säger Monica Forsell.

HaV fick gehör i Mark- och miljööverdomstolen – krav på övre gräns för föroreningshalter i massor som dumpas i havet

​Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt, MÖD, har nu meddelat dom i målet rörande dumpning av förorenat sediment i projekt Malmporten i Luleå. Domen i MÖD innebär att den tidigare dispensen från förbudet mot dumpning ändras. En mindre mängd förorenat sediment får dumpas i djuphålan i Luleå skärgård och de föroreningshalter som tillåts har begränsats väsentligt.

Foto:  Karl Melander

HaV föreslår förebyggande arbete för att motverka vattenbrist

Stora delar av Sverige fick under åren 2016 och 2017 mindre nederbörd än normalt, vilket resulterade i låga vattennivåer i både grund- och ytvattenmagasin. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på uppdrag av regeringen utrett om det behövs nya föreskrifter för att reglera vattenuttag. HaV:s slutsats är att det i dag inte finns förutsättningar för att införa några sådana regler.

Foto: Erik Karlsson

Fyra nya rapporter om Östersjön: "Viktig forskning för att bättre bedöma hur havsmiljön mår"

​Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har tillsammans med Naturvårdsverket tagit fram fyra rapporter om indikatorer som kan användas i arbetet med att bedöma hur Östersjön mår. De ingår i forskningssatsningen ”God miljöstatus i Sveriges marina vatten” . - Forskare har bland annat undersökt kustfisk som kan ge indikation av tillstånd längs svenska Östersjökusten, säger säger Norbert Häubner på HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden