Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny rapport om Östersjön: Majoritet av Sveriges kommuner har låg beredskap mot övergödningen

Bara en tredjedel av Sveriges kommuner är medvetna om eller har tillräckligt med resurser för att arbeta med miljöproblemen i Östersjön. Mindre än en procent arbetar långsiktigt och strategiskt. - Nu krävs ett lokalt perspektiv och lokala lösningar om vi ska lyckas vända utvecklingen innan det är för sent, säger Fredrik Lind på The Boston Consulting Group i en artikel tidningen ”Hav & Vatten”.

Nya rön från forskare i Kristianstad: Hönsskit och tång kan rena avloppsvatten

Hönsskit för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester? Ja, det kan faktiskt bli verklighet. Idén testas nu i de kommunala reningsverken i Osby och Bromölla kommun. - För rening av hormonstörande medel har biokol av hönsskit visat sig nästan lika effektivt som aktivt kol. Vi testar även rening med tång och pellets, säger forskaren Erland Björklund i första numret av tidningen ”Hav & Vatten”.

Premiär i morgon för första numret av HaV:s tidning!

Premiär i morgon för första numret av HaV:s tidning!

I morgon, torsdag 26 februari, kan du läsa första numret av tidningen ”Hav & Vatten”. Den ges ut av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och är tänkt att komma ut fyra gånger om året. - Vi kommer att skriva om allt som rör vatten, vatten till havs och i sjöar, i kranar och i avlopp. Vi gör det för att frågan om vatten är livsviktig, säger Maud Larsen.

Stort intresse för att hjälpa HaV förstå problemen i Hanöbukten

Stort intresse för att hjälpa HaV förstå problemen i Hanöbukten

Plastskräp i vattnet och på stränderna, döda fiskar och sjöfåglar. Det är några av de observationer från Hanöbukten som allmänheten och fiskare rapporterat in till Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den senaste månaden. - Ju mer kunskap vi får desto större chans att vi kan förståsituationen i Hanöbukten, säger Fredrik Ljunghager.

HaV pekar ut 33 viktiga insatser för att kunna förbättra Sveriges havsmiljö

HaV pekar ut 33 viktiga insatser för att kunna förbättra Sveriges havsmiljö

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, föreslår 33 åtgärder för att få en bättre havsmiljö i Östersjön och Nordsjön. Det handlar bland annat om att minska övergödning, miljöfarliga ämnen och främmande och invasiva arter samt öka skydd för fisk och skaldjur som påverkas negativt av fiske. - De flesta av dessa åtgärder ger effekt först på lång sikt, säger Marie Berghult, enhetschefpå HaV.

HaV ger halv miljon för att kunna sanera Östersjöns miljöfarliga vrak

HaV ger halv miljon för att kunna sanera Östersjöns miljöfarliga vrak

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nästan 500 000 kronor till ett projekt för sanering av miljöfarliga vrak i Östersjön. Pengarna ska gå till att ta fram säkra och effektiva metoder för vraksanering även ner till 100 meters djup. - Målet är att kunna utveckla ett samarbete med länderna kring Östersjön, säger Catarina Hedar på HaV.

Nya regler kan ge lönsammare räkfiske

Nya regler kan ge lönsammare räkfiske

Havs- och vattenmyndigheten,HaV, inför nya regler för svenska räkfiskare. De får nu möjlighet att tillfälligt nyttja varandras månadsransoner och fiskare kan också föra över sina ransoner från två till ett fartyg. - Vi hoppas att det här kan leda till bättre lönsamhet generellt inom svenskt räkfiske, vilket i sin tur kan minska risken för utkast av småräka, säger Patrik Persson på HaV.

HaV vill få hjälp av allmänheten för att förstå problemen i Hanöbukten

Finns det en koppling mellan miljöfarliga ämnen och hur fisken mår i Hanöbukten? Den frågan har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fått i uppdrag av regeringen att utreda under tre år. - En viktig del i det arbetet är att få in mer kunskap. Därför vill vi att exempelvis fiskare och boende i området bidrar med observationer, exempelvis döda och skadade fiskar, säger Fredrik Ljunghager

Nya regler för svenskt fiske vid årsskiftet - "Målet är att minska utkast och få ett mer selektivt fiske"

Nya regler för svenskt fiske vid årsskiftet - "Målet är att minska utkast och få ett mer selektivt fiske"

Från och med 1 januari gäller landningsskyldighet för svenskt fiske. Under 2015 omfattas bland annat fiske av sill, lax och torsk i Östersjön och fiske av makrill, sill, blåvitling och tobis i Västerhavet. - Landningsskyldigheten är del av den gemensamma fiskerireformen i EU och ska vara fullt genomförd 2019, säger Ingemar Berglund på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

HaV ger 2,5 miljoner kronor till att sätta ut ålyngel

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger 2,5 miljoner kronor till utsättning av ålyngel, så kallad glasål, i svenska vatten. - Ålen är en hotad art och detta är en åtgärd i den svenska förvaltningsplanen för ål. Utsättningarna kommer främst att ske i områden på västkusten utan fiske och där det finns fria vandringsvägar, säger Jens Persson, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden