Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny unik studie: 40 års kalkning av försurade vatten bra för fisken

I snart fyrtio år har totalt fem miljoner ton kalk spridits ut i försurade sjöar och vattendrag i Sverige. Nu kommer den första stora nationella utvärderingen av om det haft någon effekt på miljön. - Ja, vi kan se att fisken både ökar i antal och att fler arter trivs i de kalkade vattnen, säger Erik Degerman, en av de tre forskare som gjort studien.

Yrkesfiskare döms för utkast av småräka: "Vi är nöjda med domen"

Yrkesfiskare döms för utkast av småräka: "Vi är nöjda med domen"

​En yrkesfiskare döms till 24 300 kronor i böter efter att han vid tre tillfällen kastat ut stora mängder av småräka överbord. - Det är positivt att domstolen nu slår fast att den här typen av aktiviteter utgör ett otillåtet fiske. Och att befälhavaren på ett fiskefartyg ska känna till regelverket, säger Sara Grahn, chef för juridiska enheten på HaV.

 HaV delar ut 400 miljoner till länsstyrelserna för vattenvård

HaV delar ut 400 miljoner till länsstyrelserna för vattenvård

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar i år totalt 400 miljoner kronor till länsstyrelserna för arbete med vattenvård. - Länsstyrelserna får drygt hälften av det totala åtgärdsanslaget för havs- och vattenmiljö. Det visar vilken viktig och stor roll de har för att vi ska kunna nå de miljömål som satts upp för våra sjöar, vattendrag och hav, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på HaV.

HaV ger tolv miljoner till rening av läkemedel i vattnet

HaV ger tolv miljoner till rening av läkemedel i vattnet

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satsar tolv miljoner kronor för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Fyra projekt, bland annat i Knivsta och vid Hanöbukten, delar på pengarna. - Projekten har olika inriktning, använder olika tekniker och de kompletterar varandra. Tanken är att kunna jämföra bland annat reningseffekt, energiförbrukning och kostnader, säger Margareta Lundin Unger.

HaV söker: Vem blir 2016 års vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan?

HaV söker: Vem blir 2016 års vinnare av vattenmiljöpriset Sjöstjärnan?

I fjol gick priset Sjöstjärnan till Kävlingeåns vattenråd i Skåne. Vem eller vilka blir årets pristagare och får 50 000 kronor till vattenvårdsarbete? - Vi vill uppmärksamma lokalt vattenvårdsarbete, särskilt insatser som bygger på samarbete och samverkan mellan olika intressen, säger Björn Sjöberg, avdelningschef för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

HaV satsar på 32 nya åtgärder för havsmiljön: "Vi sätter i gång arbetet direkt"

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med Sverige första åtgärdsprogram för havsmiljön. Det innehåller 32 åtgärder som rör allt från strandstädning, fredningsområden för fisk till att utreda varför ämnen som TBT ökar trots förbud mot miljöfarliga båtfärger. - Det behövs flera nya åtgärder för att rädda havet, och inte bara i havet utan även på land, säger utredaren Ylva Engwall.

HaV välkomnar förslag om att förbjuda mikroplast i kosmetiska produkter

HaV välkomnar förslag om att förbjuda mikroplast i kosmetiska produkter

​Kemikalieinspektionen föreslår att mikroplast i kosmetiska produkter som kan sköljas av bör förbjudas i Sverige. Det framgår av en utredning som överlämnats till regeringen. - Vi delar Kemikalieinspektionens bedömning att vi kraftigt behöver reducera tillförseln av mikroplaster till sjöar och hav, säger Johanna Eriksson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Ny HaV-rapport visar hur våra viktigaste fiskar och skaldjur utvecklas

Ny HaV-rapport visar hur våra viktigaste fiskar och skaldjur utvecklas

​Vill du veta hur det står till med långan, sillen eller ålen i svenska vatten så här i jultider? I så fall kan du läsa eller ladda ner rapporten ”Fiskbestånd i hav och sötvatten 2015” på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. - Detta är elfte gången som rapporten ges ut och den visar utveckling och status för 45 av våra vanligaste fiskar och skaldjur, säger Bertil Håkansson.

Kvoterna för 2016 års fiske i Västerhavet klara

Kvoterna för 2016 års fiske i Västerhavet klara

​EU:s fiskeministrar är nu överens om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. - För flera viktiga bestånd sattes kvoterna i enlighet med målen för maximal hållbar avkastning. Det gäller exempelvis för torsk i Nordsjön och Skagerrak samt för räka och havskräfta i Skagerrak och Kattegatt, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

​EU och Norge överens om fiskekvoter för 2016

​EU och Norge överens om fiskekvoter för 2016

Förhandlingarna mellan Norge och EU om fiskekvoter i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt är nu klara. Avtalen innebär att flera kvoter höjs nästa år, till exempel för räka och rödspotta. - Förhandlingarna utmynnade i tre olika avtal, ett nordsjöavtal, ett avtal avseende Skagerrak och Kattegatt och ett mellan Sverige och Norge, säger Bengt Kåmark på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Stärkt skydd för tumlare: "Första domen med gränsvärde för undervattensbuller "

Stärkt skydd för tumlare: "Första domen med gränsvärde för undervattensbuller "

Mark- och miljööverdomstolen sa i tisdags ja till bygget av en vindkraftspark i havet utanför Falkenberg. För första gången har en svensk domstol nu satt upp gränsvärden för undervattensbuller för att skydda tumlare. - Villkoren för när och hur bolaget får arbeta med exempelvis pålning, sprängning och borrning är väldigt tydliga och bra, säger Pia Almbring på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

HaV ger sex miljoner kronor för att riva damm i Mörrumsån

HaV ger sex miljoner kronor för att riva damm i Mörrumsån

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger sex miljoner kronor till ett projekt för att stärka beståndet av lax och öring i Mörrumsån. Pengarna ska användas till att riva ut dammbyggnaden vid Mariebergs kraftstation. - Eftersom det är första vandringshindret så kommer det att få väldigt stor effekt, inte bara för lax och öring utan hela livsmiljön i ån, säger Daniel Isaksson.

Visa mer

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en förvaltningsmyndighet på miljöområdet.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV)

Gullbergs Strandgata 15
404 39 Göteborg
Sweden